Tips bij het houden en verzorgen van konijnen
Voor je beslist om één of meerdere konijnen te houden als huisdier is het goed om even stil te staan bij de verzorging ervan. Impulsaankopen gebeuren helaas nog maar al te vaak waardoor ze op termijn verwaarloost worden of worden vrijgelaten in de natuur.
In tegenstelling tot wat men vaak denkt, houden konijnen doorgaans niet van het knuffelen of te worden opgepakt. Om hun ongenoegen te uiten durven ze dan wel eens te bijten of te krabben. Let dus op als je een konijn als huisdier wilt houden voor de kinderen. Het is zeer belangrijk om rustig met ze om te gaan en ze niet in een hokje op te sluiten. Geef ze de ruimte en de vrijheid die ze verdienen.
Konijnen worden gemiddeld 8 jaar oud en hebben dus vele jaren jouw zorgen en liefde nodig.
Een konijn is een sociaal dier
Konijnen zijn groepsdieren en leven niet graag alleen. Houd daarom minstens twee konijnen en koppel bij voorkeur een gecastreerd mannetje met een vrouwtje. Twee vrouwtjes of twee mannetjes samen kan tot ruzie leiden. Zet ze ook niet plots bij elkaar, maar laat ze eerst rustig aan elkaar wennen en kennis maken met elkaar. Voor de eerste ontmoeting kies je best een neutrale plek waar nog geen territoriumgeur van een konijn aanwezig is.
Het samen zetten is geen exacte wetenschap. Geen enkele koppeling loopt op dezelfde manier. Konijnen die elkaar niet verdragen zullen vechten tot er mogelijks eentje overlijdt. Sommige konijnen zijn zeer moeilijk te koppelen, maar uiteindelijk is er wel voor elk konijn een partner te vinden. Het maakt bovendien niet uit of dat een jong of ouder dier is, of als het konijn al lang alleen heeft gezeten. Het volledige koppelproces kan enkele dagen of weken duren, maar het is al vrij snel te zien als het echt niet klikt tussen de twee.
Geef konijnen voldoende ruimte
Konijnen hebben veel beweging nodig, anders kunnen ze dik worden en hebben ze kans op darmproblemen. Zorg dat ze zoveel mogelijk vrij in huis kunnen bewegen of geef ze een grote buitenren. De kooi dient alleen als slaapplaats en een plek waar het dier zich kan terug trekken als het daar behoefte aan heeft. Het hok zelf moet ruim genoeg zijn en zeker hoog genoeg om rechtop op hun achterpoten te kunnen staan.Voor binnen wordt doorgaans een kooi gekozen met een afneembare kunststof bak en een bovenzijde met traliewerk. Plaats het hok niet tegen de verwarming aan en leg voldoende stro als bodembedekking.
Voor buiten kies je bij voorkeur een houten hok dat voldoende beschermt tegen de verschillende weersomstandigheden, in combinatie met een grote buitenren waar ze vrij kunnen rondhuppelen. Voor een dwergkonijn heb je minimum 2 m² per dier nodig en voor grotere rassen zeker 3 m² per konijn. Aangezien konijnen gevoelig zijn aan oververhitting, kies je best een plek weg van de volle zon en vermijd ook tocht. Anti-graafrasters voorkomen dat ze uit de tuin ontsnappen.
Dagelijkse verzorging
Konijnen vinden het fijn om geaaid te worden maar blijven liever met hun 4 poten op de grond staan. Geef het dier dus voldoende aandacht maar vermijd het oppakken. Doe je dit wel, ondersteun het dan om te voorkomen dat het dier zichzelf verwond door het spartelen. Neem het konijn vast aan zijn nekvel of onder de voorpoten en ondersteun in beide gevallen het zitvlak.Voorzie dagelijks vers water, hooi en korrels geschikt voor konijnen. Geef ze ook onbeperkt hooi en verse kruiden zoals paardenbloem of koriander. Vul het dieet aan met groenten zoals verse andijvie of wortel, maar laat ze hier langzaam aan wennen en geef dit met mate. Denk ook aan voldoende knaagmateriaal zoals een stuk tak om hun gebit te verzorgen.
Ververs dagelijks de plek waar het dier zijn behoefte doet en verwijder oude voedselresten uit het hok want dit kan beschimmelen.
Konijnen moeten ook regelmatig geborsteld worden. Hoe vaak hangt af van de lengte van de vacht.
Direct naar de dierenarts als...
Een gezond konijn is een actief, oplettend dier dat graag eet en een schone en droge vacht heeft. Raadpleeg in geval van lusteloosheid, doffe ogen, gewichtsproblemen, diarree of als het dier geen eetlust meer heeft, onmiddellijk de dierenarts. Te lang wachten kan fataal zijn. Ga ook jaarlijks op controle om de nagels te laten bijknippen, de tanden te laten nakijken en de nodige vaccinaties te laten toedienen.Voorkom verveling
Konijnen zijn nieuwsgierige en slimme dieren. Geef ze daarom speelmateriaal zoals een speeltunnel of een doos waarin ze zich kunnen verstoppen, een balletje dat ze met hun neus kunnen verder duwen of een kartonnen rolletje om mee te gooien. Voorzie in de buitenren zandheuvels waarin ze tunnels kunnen graven of vul een bak met zand of stro om putten in te graven.
Dieren houden kost geld
Voor de aanschaf van een goed verblijf en de basisbehoeften heb je een budget nodig maar de kosten van het voeder en bodembedekking voor het hok zijn een maandelijks terugkerende kost waar je rekening moet mee houden. Ook de dierenartskosten kunnen oplopen en zeker als het dier onverwachts ziek wordt en bijkomende zorgen nodig heeft.
Kies voor een konijn uit de opvang
In de opvang zitten vaak konijnen die in een opwelling gekocht zijn. Zij verdienen natuurlijk een tweede kans. Ga eens kijken in het dierenasiel of knaagdierenopvang bij jou in de buurt voordat je gaat kijken in de dierenwinkel of je bij een kweker langs gaat.