Tips voor meer vlinders in de tuin
Van alle insecten in de tuin spreken de vlinders wellicht het meest tot de verbeelding. Ze zijn niet alleen mooi, ze dragen ook een belangrijk steentje bij tot de bestuiving. Zo lok je ze je tuin in.
In een doorsneetuin fladderen gemiddeld zo’n zes soorten vlinders rond. Het bekendst is wellicht het koolwitje, maar ook de atalanta, kleine vos, citroenvlinder en het gamma-uiltje zijn courante tuinvlinders. De dagpauwoog is misschien wel de opvallendste. Van begin maart tot eind mei zoekt hij de warmste hoeken van je tuin op. Zijn favoriete plek op een zonnige maar nog koude lentedag is de zuidelijkste ‘helling’ van een molshoop. Hoe meer beschutting je tuin biedt, hoe meer dagpauwogen. Hun rupsen zijn fascinerend zwart met witte spikkels en lang zwarte stekels rondom. Hoe cru het ook klinkt: het aantal vlinderrupsen bepaalt mee hoeveel mezen er in je tuin komen. Die rupsen vormen immers een belangrijk onderdeel van het menu van jonge mezen. De ene zijn dood is de andere zijn brood – ook dat is de natuur.
Wist je dat…
Vlinders zijn niet de grootste bestuivingskampioenen, maar met hun extra lange tong halen ze wel de nectar uit diepe bloemen, waar andere insecten niet bij kunnen.Bloemen om te smullen
Vlinders zijn dol op de… vlinderstruik, een heel nectarrijke en tegelijk makkelijke en decoratieve tuinplant. Even populair is de roze hemelsleutel, een vetplant voor een zonnige tuin, die het jaar rond aantrekkelijk oogt. Bovendien bloeit die pas aan het eind van de zomer, wanneer nectar schaarser wordt. Net zo met de herfstaster, die vlinders als de kleine vos en atalanta’s aantrekt. Ook afrikaantjes, lavendel en ijzerhard zijn uitstekende vlinderplanten, naast inheemse soorten als koninginnenkruid, met bloemen van begin juni tot in september, en kattenstaart, waar koolwitjes en citroenvlinders dol op zijn. Wist je trouwens dat je kruidentuin een waar vlinderparadijs is? Venkel, tijm, munt, dille, engelwortel en wilde marjolein of oregano zijn bijzonder geliefde smulplekken.
Kraamkliniekjes
Naast nectarplanten hebben vlinders ook waardplanten nodig, waar ze hun eitjes op afzetten en hun rupsen genoeg voedsel vinden om tot vlinders uit te groeien. Sporkehout of de vuilboom is een interessante waardplant voor boomblauwtjes en citroenvlinders. Bovendien levert deze struik maandenlang nectar voor tal van andere vlinders. Op (sier)distels leven de rupsen van de distelvlinder, icarusblauwtjes doen het op klavers en zandoogjes verkiezen een stukje grasland om hun eitjes af te leggen.De rupsen van de dagpauwoog zijn kieskeurige rakkers, die maar één ding lusten: brandnetelblaadjes. Overigens zijn ook het landkaartje, de kleine vos, de atalanta en de gehakkelde aurelia (deels) afhankelijk van brandnetels. Probeer in een hoekje van je tuin minstens één groepje brandnetels te houden.