Tomaat: binnen of buiten, gewoonweg buitengewoon!
Tomaat: binnen of buiten, gewoonweg buitengewoon!
Tomaten dragen bij tot een goed kaliumgehalte in ons lichaam, wat zeker van belang is voor wie actief de zomer beleeft. Bovendien is een tomaat zeer caloriearm, rijk van kleur, en rijk van textuur.
Leuk is ook dat binnenlandse tomaten in veel vormen en groottes voorkomen: losse tomaten, trostomaten, pruimtomaten, kerstomaten… waardoor je fantasie aan het werk gaat. Ook de consistentie varieert en de ene tomaat bezit steviger vruchtvlees dan de andere.
Volgens het foodpairing-principe leveren tomaten een wijd gamma aan combinaties op: hazelnoten, baguette, donkere chocolade, zwarte thee, gebakken eendenlever, honing, mosselen, kaviaar, palmlikeur, wijn van de Chardonnay-druif…
Enkele keukentips
- Een tomaat koop je best niet te rijp.
- Bewaren doe je wel op een koele plaats maar liefst niet in de koelkast! Want tomaten zijn gevoelig voor bederf wegens lage temperatuur. Slechts een zeer rijpe tomaat belandt uiteindelijk in het koelvak.
- Koop tomaten met stevig vruchtvlees, gelijk van kleur op het ganse oppervlak en glanzend van uitzicht, vrij van vergroeiing of beschadiging.
Gezondheid
Een tomaat is rijk aan vitamine A, kalium, vezels en caroteen. Vitamine A en caroteen zijn belangrijk voor de huid, ook niet onbelangrijk tijdens de zomermaanden wanneer door de zon de huid als het ware een versneld verouderingsproces ondergaat. Caroteen wordt namelijk in het lichaam gedeeltelijk omgezet in (pro)vitamine A die een positief effect heeft op de ogen en zorgt voor een gezonde huid.Pas op! Een teveel aan vitamine A kan schadelijk zijn. Daarom bevelen medici een goed gevarieerd menu aan met veel groenten en fruit. Voornamelijk in rode, oranje en gele groenten en fruit vind je caroteen. Wortelen zijn een bekend voorbeeld.
Eigen aan tomaten is ook de aanwezigheid van lycopeen, een antioxidant die het lichaam beschermt tegen heel wat ziektes. Lycopeen is vooral aanwezig in de schil en niet onbelangrijk: de inname verhoogt na een kookproces omdat de biobeschikbaarheid van de stof groter is. Lycopeen veroorzaakt de rode kleur van de tomaat.
Recepten met tomaat
Carpaccio van tomaat en courgettes (vegetarisch)
Klaar in 10 minutenBereiding
Snijd één Flandria- tomaat en een halve Flandria-courgette in dunne plakjes. Snipper 1 sjalot fijn. Meng de fijngesnipperde sjalot met 1 eetlepel olijfolie, 1 koffielepel notenolie, 1 koffielepel balsamico-azijn, 1 geperst knoflookteentje, 1 eetlepel pijnappelpitten, peper en zout. Schik de plakjes groenten op een bord, overgiet ze met de dressing en laat 5 minuten trekken in de koelkast.
Geroosterde tomaten
Ingrediënten voor 6 tot 8 personen:
- 8 losse Flandria-tomaten
- 6 teentjes knoflook
- 4 eetlepels olijfolie extra vergine
- 60 g gemalen Parmezaanse kaas
- 2 eetlepels verse tijm
- zeezout en zwarte peper
Bereidingswijze:
Verwijder het kroontje van de tomaten en snijd ze horizontaal doormidden. Bestrooi de snijkant met zeezout en zwarte peper.
Pluk de knoflookteentjes en stamp ze fijn in een vijzel.
Verwarm de olijfolie in een pannetje, voeg het fijngestampte knoflook toe en laat 1 tot 2 minuten zachtjes fruiten tot het knoflook net bruin begint te worden. Neem de pan van het vuur en giet de knoflookolie in een kommetje.
Strijk de zijkant van het barbecuerooster in met wat knoflookolie. Leg er de halve tomaten op met het snijvlak naar beneden. Laat ze 3 tot 5 minuten roosteren op een niet te hevige gloed tot ze bruin beginnen te worden. Draai ze na 2 minuten roostertijd een kwartslag zodat ze een decoratief ruitjespatroon krijgen.
Draai de tomaten met een knijper ondersteboven en strijk de geroosterde zijde in met de knoflookolie. Laat ze nogmaals 3 tot 5 minuten roosteren tot de ronde onderkant bruin is.
Schik de geroosterde tomaten op een schaal en bestrooi ze met de gemalen kaas en de verkruimelde tijm. Dien meteen op met bruinbrood of couscous.
Thaise tomatensoep
Nodig voor 4 personen:- 1 kg Flandria-tomaten
- 400 ml kokosmelk (blik)
- 2 blokjes groentebouillon
- 1 stukje verse gember
- 1 koffielepel kerriepoeder
- 1 bosje lente-uitjes van Flandria
- peper en zout
Bereiding:
Pel de tomaten op de klassieke manier: breng water aan de kook en laat de tomaten 30 seconden in het kokend hete water liggen. Schep ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze schrikken onder koud water. Je kind kan nu gemakkelijk de pel van de tomaten wrijven.
Snijd de tomaten in stukken. Doe ze met de kokosmelk, de blokjes bouillon, de in stukjes gesneden gember en het kerriepoeder in een pan. Breng al roerend aan de kook en laat 15 minuten zachtjes koken.
Mix de soep, proef ze en breng ze op smaak met peper en zout. Maak de lente-uitjes schoon. Snijd de uitjes fijn en snijd het grootste deel van het loof in ringetjes. Verdeel de soep over de borden en bestrooi met de lente-uitjes.