menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    dinsdag 19 maart 2024

Tuintip - Het donkere seizoen

Damp op ramen tijdens de herfstTerwijl we binnen genieten van een lekkere dampende kop groentesoep, is het gazon buiten bedekt met fruit, bladeren en verscheidene vogels die op zoek zijn naar de laatste insecten en vruchten. Onze kippen lijken het minste plezier te hebben aan de tussentijdse regenbuien, maar desondanks scharellen ze er lustig op door. Sommige tuinvogels kunnen het ook goed vinden met al het lekkers op de voedertafel. Herfst, een mooi, maar steeds donkerder wordend seizoen.

De momenten om in de tuin te werken worden steeds schaarser, dus planning is een must. In deze tijd van het jaar is er nog veel te doen om het voorjaarswerk te vergemakkelijken. 

Algemene zaken in de tuin

Tuinontwerp voorbereidenOktober is een ideale maand voor het ontwerpen van de tuin. Het vriest nog niet en is in veel gevallen niet te nat. De grond is gemakkelijk te bewerken en de temperatuur kan nog steeds aangenaam zijn voor zwaar tuinwerk. Een nieuwe moestuin volgend jaar? Als je nu de grond voorbereidt, ben je het begin van de lente een grote stap voor.

Op een regenachtige dag kan het helpen om een plan op papier te zetten zodat je precies weet waar je heen wilt. Let op de juiste proporties en werk op schaal zodat je niet verrast wordt door de juiste vormen. Zorg ervoor dat de percelen of bedden niet te groot zijn. Het is beter om 8 kleine plantenbedden te hebben dan 4 grote. Zorg er bij kleine percelen of plantenbakken altijd voor dat alles goed bereikbaar is zonder dat u de percelen zelf hoeft te betreden. Als alles klaar is, kunt u compost of bodemverbetering toevoegen aan de percelen.

Fruitstruiken en -bomen kunnen al worden geplant. Er kunnen ook klimrekken en hekken worden geïnstalleerd, zodat alles goed is voorbereid op het voorjaar. Zo krijg je ook structuur in het totaalbeeld en kun je al zien waar je naartoe wilt. De winter doet wat hij moet doen en brengt de grond in een ideale conditie voor een vroege start!

Tuinpaden en terrassen kunnen nu ook worden aangelegd. Zorg voor een goede ondergrond en kies het juiste materiaal. Er zijn tal van mogelijkheden: verschillende houtsoorten (van tropisch hardhout tot Europees kastanjehout), betonklinker, keramische bakstenen, kleiklinker, talrijke soorten grind of natuursteen. Of waarom niet een terras van gerecycleerde materialen zoals oude betonplaten en bakstenen? Door stroken aarde tussen deze platen met bodembedekking en kruidachtige planten te planten, kun je in korte tijd een karakteristieke gezellige tuinhoek creëren, alsof die er al jaren staat. Talrijke mogelijkheden die zowel in de zon als in de schaduw een meerwaarde kunnen bieden. Dus, om te werken...

Tuinpad met gerecycleerde betontegels

Het gazon

Verwijder zoveel mogelijk gevallen bladeren van het gazon en verwerk ze gemakkelijk tot bladgrond. Het is ook beter om gevallen fruit te verwijderen. Verwerk het fruit dat niet rot of te veel gegeten is en zet de rest op een plek in de tuin waar zowel vogels als egels met volle teugen kunnen genieten. Indien nodig kunt u nog een laatste keer maaien. Maai het niet te kort voor de laatste keer en zaai kleine beschadigde plekken in de tuin.

De moestuin

Oogsten van wintergroentjesIn de moestuin kan je nog steeds alles oogsten dankzij de milde weersomstandigheden. Er zijn nog steeds radijzen, spinazie kan worden geoogst voor de vorst, winterwortelen, pastinaken, wintersalade, bieten en knolselderij kunnen nog steeds worden geoogst. Breng de laatste pompoenen binnen en laat ze eventueel verder rijpen. Wat doen we met zwarte schorseneren? Ze bevriezen niet als je ze in de grond laat liggen, maar je kunt ze natuurlijk niet op bevroren grond oogsten! Dus oogst ze nu en draai de bladeren met de hand uit en bewaar de wortels rechtop in een doos of emmer met vochtig zand en bewaar ze op een koele, donkere, vorstvrije plaats. Ze kunnen ook buiten worden ingekuild, maar zelfs dan moet je oppassen dat je ze niet bevriest. Ook is het nu de ideale periode voor uien en knoflook te planten. Bespaar je werk en start van kleine knollen.

TIP: Controleer regelmatig de reeds opgeslagen aardappelen.
Verwijder de spruiten, want die veroorzaken een verlies aan voedingswaarde.
  

De vijver

Het is nog niet te laat om een net over de vijver te werpen. Zo vermijd je dat er bladresten van bomen en struiken in het water vallen. Ruim het net regelmatig op en verwerk het afval in een composthoop of in een bladnet om bladgrond te produceren. Meer tips ontdek je hier.

Terug naar boven icoon