Geprint vanhttps://tuinadvies.nl/artikels/zelf_aardbeien_kweken

menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    donderdag 30 maart 2023

Zelf aardbeien kweken: zaaien, planten en stekken

Aardbeien, wie lust ze niet? Het zijn smaakbommetjes die exploderen in je mond, een echte verwennerij! Ze blinken dan ook nog eens uit door hun hoog gehalte aan vitamine C, hun rijkdom aan foliumzuur, kalium en ijzer. En ze zitten boordevol antioxidanten die helend zijn voor ons lichaam.

Kweek je zelf aardbeien dan kan je ze na het plukken onmiddellijk oppeuzelen en is de smaakbeleving nog groter. En iedereen kan het: in de moestuin, in potten, in een kweekbak, kweekzak of plantgoten, zolang ze maar voldoende zonlicht krijgen en genoeg bemest worden. De zonne-energie gebruiken ze om heerlijk sappige vruchten te produceren.

AUGUSTUS is de aardbeienmaand, de beste tijd om aardbeien te planten!

Aardbeien kweken

Soorten aardbeien

De aardbeien worden in twee groepen opgedeeld wanneer het gaat over de plukperiode: enkeldragende of junidragende aardbeien en doordragende rassen. Enkeldragende soorten zullen gedurende een korte periode van 3 à 4 weken, dan voornamelijk in juni, vruchten dragen. De bloei- en de oogstperiode verlopen gescheiden. 

Soorten aardbeienDe andere soort – de doordragende aardbeien – hebben een oogstperiode van een aantal maanden, startend in juli, met hun hoogtepunt in augustus en september. De bloei- en oogstperiode lopen dan door elkaar. Combineer je enkeldragende en doordragende rassen dan kan je tot wel 4 maanden aardbeien plukken uit eigen tuin.

Doordragende rassen zijn beter geschikt om in een pot te kweken omdat ze iets meer onderhoud vragen. Kies hiervoor rassen zoals Ostara, Grandian F1, Amandine of Darselect. Een kruidentoren (of ook wel aardbeientoren genaamd) zijn echte aanraders. In de volle grond wordt het vaak moeilijk om de planten goed te onderhouden.

Enkeldragende rassen zijn uitermate geschikt voor de volle grond, zeker wanneer ze op een bedje van stro liggen zodat de vruchten mooi blijven. Goede, éénmaal dragende rassen zijn Elsanta, Elvira en Korona.

Maar er zijn uiteraard nog veel meer interessante rassen, zoals de doordragende Aardbei des Bois waarvan de smaak te vergelijken is met die van bosaardbeien. Baron von Solemacher zijn bosaardbeien met een hoge opbrengst, ideaal voor plantenbakken. Ook de frambozenaardbei Frau Mieze Schindler of de gele aardbei Yellow Wonder zijn rassen die de moeite waard zijn om te proberen.

Aardbeien kweken

Aardbeien kan je zaaien of planten. Start je met zaden dan vraagt dit natuurlijk iets meer werk maar het geeft je des te meer voldoening. Met een zaaitray kan je de zaden voorzaaien (doorgaans vanaf februari), gebruik hiervoor zaai- en stekgrond.

 • Zaai ze niet te diep want de zaadjes hebben licht nodig om te kiemen. Druk de grond niet te hard aan.
 • Houd de aarde licht vochtig.
 • Plaats de tray op een lichte, zonnige en warme plaats.
 • Wanneer de zaden gekiemd zijn, de plantjes een 2 tal cm groot zijn en ze 2 tot 3 blaadjes hebben, dan is het tijd om ze te verspenen naar een grotere pot, vierkante of ronde kweekpotjes zijn hiervoor ideaal.
 • Uitplanten doe je best na de IJsheiligen. Voor een optimale groei is een temperatuur van 18 tot 20°C ideaal. Om ze af te harden zet je ze in het begin enkel overdag buiten om ze na 14 mei definitief naar buiten te verplaatsen.

Aardbeien in pot kweken

Aardbeien zijn niet kieskeurig en doen het op vrijwel elke grond goed op voorwaarde dat ze veel compost en zonlicht krijgen. De grond mag echter niet te nat staan. Kweek je aardbeien in de volle grond dan doe je dit best op verhoogde bedden. Plant je aardbeien, maak de grond dan goed los en verrijk met compost of bodemverbeteraar, vermijd kalk.

Plant je in potten, leg dan een laag hydrokorrels op de bodem of meng watergelkristallen door de potgrond voor een goede drainage en vochthuishouding. Geef de planten op tijd en stond voeding.


Aardbeien stekken

Aardbeienplanten gaan niet eeuwig mee, na 2 tot 3 jaar zijn ze aan vervanging toe want de oogst neemt af en de opbrengst wordt steeds kleiner. Gelukkig zorgen ze zelf voor het nageslacht. Elke plant vormt, meestal rond eind juni of juli, meerdere uitlopers. Het zijn kleine babyplantjes die aan het uiteinde van een stengel groeien. 

Aardbeien stekkenHet eerste jaar knip je ze gewoon weg omdat ze de moederplant uitputten. Vanaf het tweede oogstjaar kan je de uitlopers gebruiken als nieuw plantgoed. 

 • Vul kweekpotjes met potgrond en zet ze onder de uitlopers.
 • Maak de stengels voorzichtig vast met een grondpin zodat ze goed kunnen wortelen.
 • Als ze voldoende geworteld zijn mag je de stengel, de navelstreng, losknippen van de moederplant.
 • Plant ze uit in potten of op een nieuw bed in de volle grond.
 • Laat 30 cm tussen elke plant en 60 cm tussen de rijen.
 • Enkeldragende aardbeien moeten vóór 15 augustus in de grond, doordragende kan je tot eind september planten.
 • Zorg steeds voor voldoende meststof en gebruik bij voorkeur specifieke meststof voor fruit.

Je kan de uitlopers ook vroeger (in juni) afknippen en op water zetten tot ze wortels hebben gevormd. 

Pluk- en bewaartips

Pluk de aardbeien pas als ze volledig rood zijn geworden. Wil je de oogst niet delen met vogels, scherm ze dan af met een geschikt net. De vruchten zijn kwetsbaar en moet je met zachtheid behandelen. Breek het steeltje of knijp het af met je nagel om de aardbei zelf niet te beschadigen. Pluk ze regelmatig zodat ze geen kans maken om te rotten. 

Aardbeien kan je niet lang bewaren en smaken het best als ze vers geplukt zijn. Houd ze bij voorkeur op kamertemperatuur en bewaar ze niet in de koelkast. Teveel aardbeien kan je ook verwerken tot jam of invriezen.

 #3013Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon