Zelf kippen kweken
Onze kippen in de tuin leggen (hopelijk) bijna dagelijks een eitje. Normaalgezien nemen we dat weg en zal de kip nog niet aan broeden denken. Zodra er een aantal eieren in hun nestje liggen bestaat de kans dat de kippen zich klaarmaken om te gaan broeden. In de meeste gevallen willen we dat niet, maar soms zijn we juist wel op zoek naar kleine kuikens.
Om de hen aan te zetten tot broeden moeten er meerdere eieren liggen, maar ook dan is het niet zeker dat ze start met broeden.
Om geen eieren te verspillen leggen we het nestje vol met kalkeieren. Op die manier valt het snel op of de hen broeds is en we de kalkeieren kunnen vervangen door bevruchte eieren.
Herkennen van een broedse hen:
- De hen wil broeden en wijkt daarom niet van haar nest. Verlaat ze toch even haar broedplaats, dan is dat op zoek naar water en drinken, maar lang zal dat nooit duren.
- Ze wordt agressiever en beschermt haar nest. Ze zal indringers proberen te verjagen door te pikken of geluiden te maken.
- De kam begint te verkleuren. Een normale hen heeft een tamelijk gekleurde kam, maar een broedse hen zal een minder gekleurde kam krijgen. Zo valt de kip minder op in de omgeving en weten de hanen dat ze die kippen gerust moeten laten.
- De hen zal borstveren verliezen, waardoor ze meer warmte kan afgeven.
De broed duurt normaalgezien 21 dagen. Gedurende die tijd zal de hen het nest erg weinig verlaten. Vanaf de tweede helft van de broedtijd zal een kip het nest soms al iets langer achterlaten om te gaan foerageren.
Af en toe zal je zien dat er een eitje uit het nest wordt gegooid. Het is niet nodig om dat ei terug in het nest te leggen, want de kip heeft zelf gezien dat daar een levenloos embryo in zit.
De dag voor het uitpikken van de eieren zijn de piepgeluidjes van de kuikentjes al te horen. Vanaf dat moment blijft de kip steevast op het nest aanwezig.
Eenmaal de kuikens uitgebroed, worden de resterende – meestal niet bevruchtte eieren – in de steek gelaten. Af en toe zijn er eieren waarin kuikens zitten met een groeiachterstand met onvoldoende kracht om zelf uit het ei te kruipen. Deze zal de kip normaalgezien ook achterlaten. Het manueel uithalen van dat kuikentje kan helpen, maar vaak resulteert dit in een dood kuikentje. Doe dit steeds met de grootste voorzichtigheid, want een snede van een eischaal is al voldoende voor een wondje waarbij het kuikentje zal bloeden.
Zodra de kuikentjes uitgepikt zijn verdwijnt de broeddrang van de kip en wordt dit een meer beschermende drang.
De hen helpen bij het broeden
- Om de eieren in optimale omstandigheden te laten uitkomen maak je best een apart plaatsje zodat de hen ongestoord kan broeden. Zo heeft ze geen last van andere hennen of hanen, want daar is ze toch niet mee opgezet op dat moment. Maak nestgelegenheid op een andere plaats waar andere kippen hun dagelijks eitje leggen.
- Een stukje gras onder het nest houdt de vochtigheid bovendien wat hoger, zodat de slagingskans nog wat groter wordt.
- Tijdens het broeden verlaat de hen het nest dus vrij weinig. Wanneer ze dan toch even op zoek gaat naar voedsel, is het interessant dat er een schaal met gemengd graan klaarstaat. Om wat extra vitamine B aan te reiken kan je hierbij ook wat appelschillen en verkruimeld biergist aan toevoegen. Een te kort aan deze vitamine kan een oorzaak zijn vroegtijdige embryosterfte.