menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    donderdag 28 maart 2024

Kippen met legnood: symptomen en genezing

Kippen met legnoodKippen en hun kwalen: LEGNOOD

Men spreekt van legnood als een kip een ei moet leggen dat klaar zit in de eileider, maar dat het niet naar buiten geperst kan worden. Legnood komt meestal voor bij jonge leghennen die voor het eerst moeten leggen.  Het komt ook voor bij oudere kippen als ze een ei moeten leggen dat veel groter is dan anders (eieren met dubbele dooiers), gebroken is of indien het ei dwars zit. Meestal is het dan nog een combinatie van bovenstaande oorzaken met een te lage omgevingstemperatuur, te weinig lichaamsbeweging en/of gebrekkige voeding.
Het is daarom aan te raden om dagelijks even het legnest te controleren op hennen die zowel over dag als ‘s nachts op het nest blijven zitten, terwijl ze helemaal niet broeds zijn. Het is een kwaal die zeker niet onderschat mag worden, want indien we niet tijdig ingrijpen kan de hen er zelfs aan sterven. 

Wat zijn de symptomen?

De jonge hen blijft op het nest zitten in de ‘pinguïnhouding’ en probeert langdurig te persen. Soms is zelfs een kleine uitstulping zichtbaar van de cloaca die deels naar buiten werd geperst. 

Wat kan je er aan doen?

Plaats de hen apart, weg van bij de andere kippen en bij voorkeur warmer (30 a 35°C is ideaal).

Het indruppelen van enkele druppels slaolie in de aarsopening kan het leggen van het ei bevorderen. Wanneer er een stukje cloaca naar buiten hangt, dient de leghen te worden verwijderd van haar hokgenoten. Deze zouden de uithangende ‘prolaps’ aanpikken waardoor de hen ernstig tot dodelijk verwond wordt.  

Genezing?

Je kunt bovenstaande symptomen zeker behandelen zodat de kip opnieuw rond kan huppelen. We wassen de uitstulping met schoon met lauw water en brengen de legdarm terug naar binnen. Dit is best een vies werkje en huishoudhandschoenen zijn hierbij dan ook geen overbodige luxe.

Vervolgens neem je een doek en wikkelt daar de hen stevig in, zodat de vleugels en poten gesloten blijven. Speld alles vast en leg de kip op een donkere, warme plaats, bij voorkeur 1 dag zodat de kip voldoende kan rusten. Voor de nacht kan je haar even laten drinken en eten.

De eerstvolgende dag maak je de hen terug los en wanneer de legdarm blijft zitten kan je haar nog even apart laten scharrelen.

Indien het tegen de avond nog steeds goed gaat, dan kan ze ‘s avonds al terug op stok bij de andere kippen.
Indien je het niet ziet zitten of geen onnodige risico’s wil nemen kun je ook steeds een gespecialiseerde dierenarts raadplegen om uw kip te genezen.

#1010Angelo Dorny

Auteur: Angelo Dorny

Terug naar boven icoon