Wat zegt de kleur van groenten en fruit?
Een gerecht smaakt nog zoveel beter als het er ook aantrekkelijk uitziet. Kleuren spelen nu eenmaal een grote rol in ons leven en hebben een invloed op ons humeur maar ook op onze smaakpapillen.
Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat kleur onze eetlust kan beïnvloeden. Bepaalde smaken geen we automatisch associëren met bepaalde kleuren. Denk maar aan sinaasappelsap waarbij we ons ogenblikkelijk de kleur oranje voor de ogen zien.
Kleuren zijn ook gelinkt aan bepaalde voedingsstoffen die we vooral in groenten en fruit terug vinden: vitaminen, mineralen, antioxidanten en fytonutriënten. En omdat elk kleur zijn eigen voedingswaarde heeft is het belangrijk om verschillende kleuren te combineren. Kleur op ons bord, geeft kleur aan onze wangen!
Groene tinten
De kleur groen ontstaat door de aanwezigheid van chlorofyl in de planten. Denk maar aan de vele bladgroenten zoals rucola en spinazie, broccoli en zeewier. Groen is dan ook één van de belangrijkste kleuren op ons bord en een dagelijkse must in ons voedingspatroon. Maar wat is nu chlorofyl? Dankzij deze stof zijn planten in staat om zonlicht om te zetten in energie, nl. suiker. Dit proces noemt men fotosynthese. Voor ons lichaam is het een onmisbare voedingsstof die een zuiverende en voedende werking heeft. Hoe feller het groen hoe hoger de concentratie aan chlorofyl. Een dagelijkse consumptie van groene groenten kunnen ook het risico op kanker en hart- en vaatziekten verminderen. Maar afwisseling is hier ook weer heel belangrijk.
Rode tinten
De complementaire kleur van groen is rood. Samen geven ze een heel mooie combinatie op het bord. De rode kleur ontstaat door de aanwezigheid van Lycopeen, een fytonutriënt die je kan terug vinden bij oa tomaten, watermeloen, granaatappel en paprika’s. Het is ook één van de weinige stoffen die niet wordt afgebroken door het koken, integendeel door bijvoorbeeld tomaten te verwerken in een saus kan deze stof beter worden opgenomen door ons lichaam. Lycopeen is ook weer heel belangrijk om ons lichaam te beschermen tegen vrije radicalen die kanker kunnen veroorzaken.
Oranje tinten
Iedereen kent de uitspraak wel: “wortelen zijn goed voor de ogen”. En ja, die uitspraak klopt ook wel want in wortelen zit betacaroteen. Ons lichaam zet deze stof om in vitamine A die heel belangrijk is voor ons gezichtsvermogen, huid, tanden, gezonde botten en de groei van kinderen. Deze stof kan je ook terug vinden in pompoen en zoete aardappel en in vruchten zoals mandarijntjes, sinaasappels, mango en abrikozen.
Gele tinten
Bananen en honingmeloenen zijn een uitstekende bron van kalium en vitamine B6. Ze hebben een positieve invloed op de bloeddruk en het tastvermogen. Een citroen heeft dan weer een bijzonder reinigende werking. De dag starten met een uitgeperste citroen is dus een goede keuze. Het levert ons heel wat mineralen en vitamine C op.
Blauwe en paarse tinten
Blauwe en paarse tinten lijken minder aantrekkelijk op ons bord omdat we die kleur meer aanzien als giftig en niet eetbaar. Niettegenstaande deze gedachte barsten bosbessen, bramen en pruimen van de wonderbaarlijke stoffen. De blauwpaarse kleurstoffen of anthocyanen zijn vooral bij rijp fruit in hoge mate aanwezig. Het zijn stoffen die net zoals lycopeen en chlorofyl de vrije radicalen in ons lichaam uitschakelen en zo ziektes kunnen voorkomen. Uit onderzoek is ook gebleken dat ze een gunstige invloed hebben op de hersenen en het geheugen.
Elke dag vijf tinten op ons bord
Om van alle bouwstoffen voldoende binnen te krijgen is het belangrijk om elke dag te variëren met deze vijf tinten. Elke kleur fruit en groente bevat verschillende stoffen die nuttig voor ons zijn. Hoe kleurrijker jouw bord, hoe gezonder. Want het is juist de samenwerking tussen de verschillende voedingsstoffen die een heilzame werking geeft aan ons lichaam en geest.
We hebben het dan uiteraard enkel over verse producten en niet over de talloze kleurstoffen in bewerkt voedsel.