menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    donderdag 28 maart 2024

Zelf je tuin aanleggen? Enkele tips vooraf.

Je nieuwe huis is klaar, nu is het de beurt aan de tuin. Maar hoe begin je eraan, en wat doe je best eerst? Wat doe je met een smalle pijpenla, en hoe pak je heikele problemen als geluidsoverlast aan? We zetten je op weg.

Tuinaanleg: plant eerst bomen en hagen

Stap voor stap

Maak een verlanglijstje van wat je wil, en teken op basis daarvan een schets. Zet met kleurrijk touw of lint de vormen uit, en bekijk het een paar weken rustig. Laat de bodem analyseren, zo weet je of er extra kalk, mest of compost nodig is.

Start met het ‘geraamte’ van je tuin: de hagen, struiken en bomen. Koop ze in de winter, met blote wortel, dat is een pak goedkoper dan in pot. Inheemse soorten ('bosgoed') kosten het minst, en zijn ook interessant voor tal van vogels. Tuinpaden, verlichting en een oprit zijn de grootste kostenposten; wacht daar nog mee, als je budget beperkt is. 


Pijpenla?

Een rijtjeshuis met een smalle tuin? Vlaanderen telt duizenden van die lange, smalle stroken. Maak je tuin breder en ruimer en verdeel de pijpenla in opeenvolgende tuinkamers: een bloementuin, een gazon, een terras, een vijvertuintje.... Geef niet alles in één blik prijs. Laat paden kronkelen of afbuigen, dat breekt de rechtlijnigheid. Leg als het kan een trede of trapje. Kies voor een terras met dwarse tegels of planken en leg de klinkers van de paden dwars, dat doet je tuin minder smal lijken. Trek de blik omhoog met klimplanten, een dwarse rozenboog, een smalle hoge boom achterin, ... Maak, als het kan, een doorkijk naar het landschap links of rechts.

Tuinaanleg om geluid te camoufleren

Stilte, graag

Lawaai kan ontzettend storen. Het meest efficiënt is een wand met speciale geluidswerende vulling (kokos, rotswol,...). Plaats het zo dicht mogelijk bij de weg, en laat er planten tegen klimmen, voor het zicht. Heb je veel plaats, combineer het dan met een aarden wal van minstens 2 meter hoog, die je beplant. Kleine storende geluiden werk je weg met ander, aangenaam geluid, zoals een fontein, of een borrelsteen op je terras, of het geritsel van een  populier of een hoge bamboe. Trek vogels aan, het gekwetter van meesjes en mussen leidt je aandacht (overdag) af.

Kleine kinderen worden groot

Als je kleine kinderen hebt, richt je je tuin in als speelplek: een groot gazon, een zandbak, een speelbosje. Maar wat als de kinderen groot zijn? Zorg dat je er binnen enkele jaren een geniettuin voor jezelf van kunt maken, zonder al te grote ingrepen. Een gemetste zandbak wordt een vijvertje; een houten zandbak een kruidentuin. De border met gemakkelijke planten die tegen een stootje (en een bal) kunnen vul je aan met delicatere planten en rozen. Een deel van het voetbalgazon wordt een border, een moestuin of een bloemenweide. Het speelbosje laat je tot je eigen mininatuurgebiedje uitgroeien. 

Valkuilen

 Open de tuin naar het landschap

  1. Maak één overzichtsplan, en houd je daar aan. Elk jaar een stukje aanbreien zonder een duidelijke lijn, is geen goed idee.
  2. Wil je heel weinig werk? Leg dan vooral geen ‘gazon met haag’ aan, daar heb je alleen maar maai- en snoeiwerk aan. Een brede struikenborder en bomen vergen veel minder werk.
  3. Ook al heb je maar een klein budget, schakel toch een tuinarchitect in. Een sterk plan geeft een enorme meerwaarde aan je huis. De aanleg kun je (deels) zelf doen.
  4. Vergeet de voortuin niet. Het is het visitekaartje van je huis!
  5. Maak van je tuin geen burcht met hoge ‘muren’ van hagen rond; een mooi landschap is al de helft van het effect van je tuin.
#5029Laurence Machiels

Auteur: Laurence Machiels
Groenjournalist

Terug naar boven icoon