Latijnse naam | Cichorium intybus var. foliosum |
Plantennaam | Groenlof, Suikerbrood |
Familie | Composietenfamilie - Compositae |
Soort gewas | Eenjarige planten |
Groeihoogte max. | 40 - 50 cm |
Bladkleur | Groen |
Winterhardheid | Niet winterhard |
Standplaats | Zon |
Habitat | Normale bodem, Vochtige bodem |
PH bodem | Neutraal |
Speciale kenmerken | Groenten |
Groenlof is een bladgroente die het midden heeft tussen witlof en andijvie. Het is vooral geschikt voor de najaarsteelt. Groenlof vormt langwerpige kroppen die een milde smaak hebben. Deze groente kan zowel rauw als gekookt gegeten worden.
Groenlof is niet erg bekend, maar als u van witlof houdt, vindt u groenlof ook lekker. Het kan zowel gestoofd (als andijvie) of rauw (als salade) gegeten worden. Het is gemakkelijk te telen, vraagt weinig verzorging en heeft nauwelijks last van ziektes. Een ideale bladgroente dus.
Wordt 20-50cm hoog.
Groenlof zaaien:
In de tweede helft van juni op regels of rijen, direct in de vollegrond. Houd tussen de rijen een afstand van 30 cm. aan. Na opkomst van het zaaisel moet u uitdunnen: laat alleen planten op een onderlinge afstand van 25 cm. staan, de rest wiedt u er tussen uit. Verder groeien de planten bijna vanzelf. Zorg wel voor voldoende vocht in droge perioden. Oogst: in oktober. De mooie gesloten groene kroppen zijn van binnen geelbladig. Geschikt voor invriezen."
Van half juni tot eind juli buiten in regeltjes en ca. 3-4 weken later uitdunnen. Bij voorkeur niet verplanten.
Groenlof is eenvoudig te telen en kan enige vorst verdragen. Het wordt zowel rauw als gestoofd gegeten.