zondag 28 januari 2018 - 23:50
De eerste zakken onkruid gewied en naar de composthoop gebracht.
De vogels geteld en de telling doorgegeven.
Het onkruid heeft me niet gemist. De roodborstjes wel. Die zitten op nauwelijks een meter afstand te wachten op de volgende made die ik hun richting uitwerp.
't Was vogeltelling van Natuurpunt en hoezeer er altijd beweert wordt dat er maar 1 roodborstje in een tuin kan zitten: hier zitten er echt wel drie.
maandag 29 januari 2018 - 23:01
Hebben ze vast de ruimte. En honger. Er valt n a het wieden altijd wat te snaaien voor die vogeltjes.
dinsdag 30 januari 2018 - 10:44
Bij mij zitten ook altijd 2 roodborstjes.
Wat heerlijk om weer eens lekker in de tuin aan de gang te kunnen zijn. Ik ben stikjaloers. Hier van af een uur of 12 tot 6 uur alleen maar een dikke plens regen en een heel harde wind. En alles is al zo nat.
Maar vandaag schijnt de ZON. Straks eindelijk maar weer eens een lange wandeling met Chico maken. De laatste dagen is het bij de verplichte km. gebleven.
dinsdag 30 januari 2018 - 11:09
maandag 22 augustus 2016 - 23:25
Onze bessenstruiken staan in het deel van de tuin dat deze zomer helaas te weinig aandacht heeft gekregen. Omdat er een kleine hittegolf wordt verwacht wilde ik ze vanavond nog een flinke portie water geven. Maar een paar struiken vond ik niet terug, omdat robinia en amerikaanse vogelkers weer flink aan het woekeren waren gegaan.
Dus dikke handschoenen bovengehaald en me alweer een fitness sessie uitgespaard.
De takkenwal is flink aangevuld.
Schuilplaats voor egels en vogels.
Waarschijnlijk ook voor ratten en muizen.
Ik troost me dan maar met de idee dat 'onze' roofdieren dan tenminste meer afwisseling hebben in hun voeding.
zaterdag 11 juni 2016 - 22:45
Gisteren bij mijn moeder wat klimop gesnoeid en een tiental plantjes geplant.
Zalig.
Geen wortels in de grond, geen keien, geen rotzooi.
Vandaag onze zwarte bessenstruiken gaan zoeken in onze wildernis en een ruime cirkel rondom onkruidvrij gemaakt. Het zand is weer kurkdroog. Een laag grasmaaisel rond de struiken gestrooid. Hopelijk houdt dat het onkruid wat tegen tot zij terug aan de beurt zijn.
Mulchen is nooit slecht
Alleen opletten...Niet nemen van gras waar met onkruidverdelger op gespoten is! Dan zijn jouw planten ook "kasje wijlen"
zondag 12 juni 2016 - 06:55
dinsdag 19 april 2016 - 00:00
Collega heeft last - veel last - van bladluis op haar rozen. Wat vroeger opgestaan om brandnetels te plukken zodat ze gier kan maken.
maandag 8 juni 2015 - 03:10
Door de recente grondwerken staat zowat de hele tuin vol tuinmelde (Atriplex hortensis) en aangezien die nu stilaan zaden aan het vormen is, werd het de hoogste tijd om te gaan wieden. Ik weet niet of het daardoor komt, maar mijn wiedhand ziet zwart. Zelfs een uitvoerige schrobbeurt, een vaatbeurt en een uurtje dobberen in bad mogen niet helpen.
Veel tijd verloren met het 'wieden' van puin en andere rotzooi op de plaats waar de Vaccinium macrocarpon (grote veenbes) moest komen. Weer twee puinzakken die naar het containerpark moeten.
Toen ik twee stukjes zwarte plastic wilde opruimen bleken het padden te zijn die helemaal onder het zand zaten dat ik in mijn ijver opgeworpen had. Pas toen ik er een handje vol water over druppelde om ze wat af te spoelen zochten ze veiliger oorden op in de hoop takken die vlakbij lag. Een pas opgegraven, omgekeerde, bijna intakteschaalt dient nu mogelijk als extra schuilplaats.
Een paar stukken beton die minstens 40 cm diep zitten waren er net teveel aan. De Vaccinium macrocarpon (grote veenbes) heeft een ander plaatsje gekregen.
De extra plantjes Vaccinium corymbosum (blauwe bes) die al een tijdje in een bak stonden te wachten zijn eindelijk ook in volle grond geraakt, net zoals de pas gekochte Ribes rubrum 'Werdavia'. Ze hebben een kraag van dennennaalden gekregen. Niet zeker of dat helpt, maar bedoeling is om daarmee de grond wat zuurder te maken, het vocht beter vast te houden en heel misschien wat belagers tegen te houden.
's Avonds de bessenstruiken, rabarber en de groenten in de moestuinbakken water gegeven. Op veel plaatsen is de grond alweer poederdroog. Ik snap niet hoe 'omkruid' hier zo welig kan tieren.
Bij de inspectie 's avonds heeft mijn eega een teek verwijderd.
Maar 't was vooral weer genieten vandaag. Niet te warm, maar toch genoeg zon, vogelgezang allom, een praatje met een buurvrouw en met een collega die toevallig voorbij fietste, de Deutzia die gonst van de bijen en de kalmia die dit jaar eindelijk prachtig in bloem staat.
Ontvang maandelijks gratis tips, weetjes en klussen voor de planten in uw tuin.