menu
Tuinadvies

Emelten

Emelten bestrijden
Emelten bestrijden Emelten bestrijden

Emelten zijn de larven van een langpootmug. Dat kunnen verschillende soorten zijn maar de meest voorkomende bij ons zijn de Tipula Oleracea, de koollangpootmug en Tipula Paludosa of de weidelangpootmug. De koollangpootmug is te zien vanaf het voorjaar en vliegt in 2 generaties (vanaf april tot juni en van augustus tot oktober) terwijl de weidelangpootmug maar in 1 generatie vliegt (van augustus tot september).

Langpootmuggen leggen hun eitjes bij voorkeur in het gazon. Dat gebeurt, afhankelijk van de weersomstandigheden, vanaf augustus tot eind oktober. Er worden per mug honderden eitjes afgezet waardoor hun aantal snel kan oplopen. Na een tweetal weken komen de larven tevoorschijn en beginnen ze te eten. Ze doorlopen vier stadia waarin ze telkens vervellen en groeien. De grootste schade richten ze aan in de laatste twee stadia. Larven die laat uitkomen overwinteren in de grond en verpoppen pas in het voorjaar. Dat gebeurt doorgaans tussen mei en augustus waarna de volwassen langpootmuggen in de zomer te zien zijn. 

De larven kan je makkelijk herkennen aan hun vale grijsbruine kleur. Ze hebben geen poten en geen duidelijke kop en zien er daardoor wat hulpeloos uit. Volgroeid kunnen ze tot wel 4 cm lang worden. In de eerste twee larvestadia zijn ze vrij klein en worden ze vaak niet opgemerkt. Ze leven in de bovenste laag aarde van het gazon waar ze zich te goed doen aan de wortels en bladeren van het gras maar ook organisch afval staat op hun menu. Grotere larven kunnen ’s nachts ook bovengrondse plantendelen aanvreten. Bij grote aantallen kan dit leiden tot aanzienlijke schade. Ook in de moestuin of op grotere schaal in de landbouw kunnen ze voor problemen zorgen. Je vindt ze dan vooral op koolgewassen, aardappelen, bieten, aardbeien, spinazie, radijzen en tuinbonen. Beschadigde wortels gaan rotten en de plant zal in veel gevallen afsterven.


Bestrijdingsproducten die gebruikt worden tegen: Emelten

Terug naar boven icoon