Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Wie zei hier ergens dat de winter beestjes kapot maakt.
In onze prei zitten kleine beestjes die vanaf het blad gangen maken met de vezels mee. Spijtig dat ik er geen beeld van heb. Het lijkt mij een heel klein kevertje.
't Is de eerste maal dat we dit voor hebben. Ook toeval dat de plantprei gekocht is op de markt. Zouden ze van daar al meegekomen zijn?? Normaal zaai ik zelf mijn prei om uit te planten maar omdat door de droogte er niks van terecht gekomen was had ik er maar gekocht.
De gangen worden rood maar dat is normaal. Waar de prei beschadigd wordt dat wordt rood. Dat heb je bij witloof ook.
Op de foto zie je enkele gangen.
Het lijkt mij om een aantasting van de preimineervlieg te gaan. Deze kent twee generaties per jaar en de eerste generatie kan inderdaad al als eitjes of larven in de planten gezeten hebben toen je die op de markt kocht. De tweede generatie veroorzaakt later als larven de uiteindelijke schade zoals je die op jouw foto ziet. Larven zul je nu niet meer aantreffen omdat ze zich al verpopt hebben. Kijk de prei eens na of je popjes vindt. Popjes van de preimineervlieg zien er op het eerste gezicht uit als hele kleine roodbruine 'korreltjes'. Zie de foto hier beneden.
Het spul dat je via jouw link kunt zien is meer bedoeld voor de bestrijding van schimmelaantastingen koenie4 . Bovendien is de preimineervlieg door particulieren nagenoeg niet chemisch te bestrijden omdat het beestje gedurende enkele maanden actief blijft . Je kunt wel spuiten maar enkele dagen later kunnen vliegjes alweer een nieuwe lading eitjes afgezet hebben. Ik heb al jaren last van deze beestjes en de enige afdoende remedie is anti-insectengaas gebruiken. Dat is ook nog eens een veel 'gezondere' oplossing dan al die giftroep.
Dat commerciële telers er geen problemen mee hebben komt omdat die toch al zo vaak en regelmatig tegen allerlei aantastingen spuiten dat deze beestjes dan ook automatisch 'meegenomen' worden.