Hallo allemaal, een hele goede dag gewenst
Ik was aan het neuzen over zelf champignons kweken en kwam het volgende tegen:
http://www.tuinadvies.be/groente_champignons.htm
Zelf aan de slag met de gewone champignon :
Eventueel in de kelder of op een donkere plaats. In dit geval moeten we stro gebruiken vanuit de stal dat we nat gaan maken. We leggen het stro op een hoopje en bevochtigen het met regelmaat. Dan om de 5 dagen keren we de hoop om en doen dit tot het stro bruin wordt en verkruimeld is. Als er geen sterke geur meer loslaat (ammoniak geur), is de 'kompost' klaar voor gebruik. Tot slot doen we de 'kompost' in bakjes of emmers, en kijken of de temperatuur in het midden de 24 °C niet overstijgt . Nu gaan we over op het enten van het mycelium, wat trouwens te koop is in de speciaalzaak, het wordt afgeleverd in blokjes of graankorrels. Blokjes duw je zo de kompost in, en de korrels (zijnde gekookte graankorrels waarop het mycelium is gegroeid) worden uitgestrooid over de 'kompost' en daarna met een toplaagje bedekt. (5cm dikte bestaande uit 80 % turf en 20 % schuimaarde). De dekaarde wordt gebruikt om bacteriën in de grond te krijgen, die dienen als stimuli voor de aanmaak van het mycelium. Na een tweetal weken gaat de zwam uitlopen. Vanaf nu houden we alles goed vochtig en na een 4 tal weken verschijnen dan de eerste champignons. Het plukken wordt met één draaibeweging gedaan en breekt de hoed toch af verwijder dan de steel nadien. Pluk de champignon alvorens de hoed opent.
Nu heb ik een vraagje daar ik vastberaden en zelfverzekerd zelfopgevangen sporen van de champignon wil gaan uitzaaien, daar dus het mycelium uit laten groeien en uiteraard BERGEN champignons van oogsten.....
Het stro dat hierboven uit de stal gebruikt wordt, is dat voordat of nadat deze stro volgescheten is? En is dat dan door het paard (wat ik in dat geval het voor de hand liggendst vind) of van het paard en de kip?
Groetjes alvast van Debby.