Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Ik heb een een serre, waarin jaarlijks, een twintigtal tomaten staan, en de voor de rest slaplanten. Verleden jaar is er een 50 tal cm grond uitgehaald en vervangen door van een tuinaannemer gekregen tuingrond. Dit was vooral grond die uit een grasperk kwam.
De opbrengst van de tomaten is een beetje tegengevallen, en ik denk dat dit kwam door een slechte bemesting (heb gemest met koemest in droge korrelvorm). Kan er mij nu iemand eens vertellen, hoe en wanneer en met wat ik het best mijn serre bemest .
Deze wordt enkelgebruikt voor tomaten en sla.
Mvg
Jan
Jan, ik heb het gevraagd aan een beroeps tomaten/slakweker hier.
Geef het zo mee want zelf ken ik er niets van:
-tomaten houden van zouterige bodem
sla niet
-moet geënte tomaten nemen, zijn wel duurder maar je kunt 2 takken leiden en dan is de opbrengst hoger
Geënte hebben geen last van wortelziekte en zijn sterker
- in de winter de serre onder water zetten om het zout uit de grond te spoelen
omdat de sla niet van zout houdt.
-in de lente koemestkorrels gebruiken en magnesium
en aalmest zou nog beter zijn.
hoi jan,
ik spit om de drie jaar de serre uit en breng dan in december/januari een laag stalmest en daarboven nieuwe tuingrond in de serre zo kan ik door het broeien van de mest al vroeg beginnen met zaaien.
voor ik de mest en grond aanbreng reinig en onsmet ik de kas goed en spuit hem helemaal schoon, zo spoel je het zout ineens weg in de onderlaag die woel ik dan goed om en dan de mest en grond erin.
groetjes phili
Hoi Roger,
ik maak altijd een grote emmer met groene zeep, uit zo'n pot en sop met een spons de ramen en met kwastjes, borsteltjes wattenstokjes voor alle randjes en richeltjes, daarna afspoelen, je kunt eventueel wat azijn toevoegen, ik gebruik liever geen chemische spullen.
M'n kastje ziet er dan weer nieuw uit.
Groetjes phili
Bedankt voor de info Phili.
Ik had vorig jaar, alhoewel het eerste jaar in de serre en nieuwe grond, veel tomatenverlies door plaag. Zou het ontsmetten daartegen voldoende zijn??
Ik hoop het dit jaar veel beter te doen. Ik had eerst prachtplanten met stengels van een duim dik en had uiteindelijk maar ongeveer 30 kilo opbrengst met 12 planten. Alle suggesties welkom.
Roger.
Hoi,
hee vreemd wat voor plaag had je dan, werden je tomaten bruin en rot?
Dat wijst op de ziekte die je ook bij aardappelen aantreft maar dat zie volgens mij alleen bij tomaten die buiten staan en door de regen nat worden.
Volgens mij is groene zeep dan niet doeltreffend, je moet daar voor spuiten.
Heb je de kas misschien te weinig gelucht, dan krijg je een te vochtige lucht en dan hebben schimmels en ziekte een heel gunstig klimaat.
Je moet dan eigenlijk niet op dezelfde grond je tomaten zetten, de ziekte zit dan ook in je grond, ik weet niet hoe groot je kas is anders zou nieuwe grond misschien een optie zijn.
Maar misschien weet iemand een betere oplossing.
groetjes phili
Grond van tomaten moet niet vernieuwd worden !!!
De grond wel omwoelen en compost in vermengen met eventueel paardenmest .
Omwoelen zeker 60 cm samen met je mest en compost .
Ik hoop dat ik U hierbij geholpen heb . Dus zeker geen verse grond !!!