Hallo May,
Nu al paksoi geoogst ??
Da's wel héél vroeg hoor, temeer omdat paksoi een typische "lange-dag-plant" is die normaal pas na half juni wordt buiten gezaaid.
Jij hebt ze wellicht in de serre opgekweekt ?
Anderzijds met het uitzonderlijk zachte voorjaar zonder nachtvorst was het dit jaar inderdaad mogelijk om heel wat groenten véél vroeger te telen dan normaal.
Je moet weten dat paksoi enorm gulzig is en dat er na deze teelt heel wat voedingsstoffen uit de bodem zijn verbruikt.
Dus om hierna een tweede koolsoort te gaan telen .... ik zou het niet meteen doen.
De kans op gebreksziekten door voedingstekorten wordt wel een stuk groter juist door het feit dat al heel wat voedingsstoffen zijn opgebruikt door je paksoi.
Als je het toch wil proberen moet je alleszins flink wat rijpe compost of goed verteerde stalmest op dat perceeltje aanbrengen en best nog een weekje of twee wachten alvorens je iets anders gaat planten of zaaien.
Mocht je het stukje waar je paksoi gegroeid heeft kunnen "missen" voor de rest van het jaar dan zou ik er een groenbemester inzaaien.
Dan heb je alvast reeds wat organische bemesting voor het volgende jaar wanneer er op dat perceeltje wellicht bladgewassen zullen komen te staan.
Misschien kan je phacelia nemen, is makkelijk te krijgen bij bijvoorbeeld Aveve en is aan geen enkel gangbaar groentegewas verwant zodat het prima ingepast kan worden in de teeltwisseling.
Voilà , da's alvast mijn mening maar misschien zijn er anderen die het anders zouden aanpakken, laat maar van jullie horen !
Succes en groetjes, Gert.