Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Hoe kan dit kruid gebruikt worden - meestoven (meekoken) - pas later bijvoegen - evt als thee in combinatie met ???? [afbeelding verwijderd niet-https]
Het enige die ik weet van wijnruit in de voeding is dat je het in kleine hoeveelheden moet gebruiken.Opletten als je het plukt , het sap kan je een huidirritatie bezorgen.Ik zoek het eens voor je op,maar ik heb zo'n voorgevoel of mijn twijfels over het inwendig gebruik!Niet zo'n veilig kruid voor inname vermoed ik!
Gevonden in het Lexicon van Mellie Uyldert : Bij brandende en vermoeide ogen drinkt men thee van wijnruit,kamille,ogentroost en korenbloem.Dit ontspant en versterkt de ogen.Toevoegen aan badwater bij kinderen met stuipen.Vroeger trok men salie en wijnruit af in wijn.Werkt op de psyche,bij zwakte van beenspieren en gewrichten,versterkt het beenvlies.
In het kruidenencyclopedie van Nico Vermeulen vond ik dit : gesnipperd blad toevoegen aan salades,soepen en sauzen.Het verse blad heeft wel een bittere smaak.Kan maag-en darmstoornissen veroorzaken bij overmatig gebruik.Zwangere vrouwen mogen het niet gebruiken,ze zouden hun vrucht verliezen,werkt dus abortief!Takje wijnruit in wijn of azijn voor een extra bittere smaak.De vluchtige olie uit de plant wordt aan likeuren toegevoegd.Dezelfde olie is een belangrijk bestanddeel in bepaalde parfums.
Werkt kalmerend,slaapverwekkend,krampoplossend,eetlustopwekend en urinedrijvend.
Belangrijk : Gebruik wijnruit alleen onder deskundige begeleiding als medicinaal kruid! [/kleur]
In mijn kruidenbijbel staat; wees uiterst voorzichtig met wijnruit!! Het blad kan bij sommige mensen ernstige huidbeschadigingen veroorzaken, vooral bij aanraking in de zon.
over innemen; in hoge doseringen kan het giftig zijn.
Ik weet van vroeger dat mijn vader wijnruit kookte in een potje op het vuur. Heel het huis rook ( stonk)er naar. Daarna bereide hij daar dan viseten mee. Mijn vader was wedstrijdvisser. Het ging naar het schijnt goed tot er teveel vissers afkwamen met datzelfde brouwsel. Vanaf de jaren tachtig deed hij dat niet meer. Visserslatijn veranderd immers voortdurend. Nu vist mijn vader niet meer. Hij is te oud geworden. Moest ik hem dat recept vragen zou hij dat ook niet meer weten vrees ik. Hij heeft nogal last van zijn geheugen.
Maar vroeger meende ik ook te weten dat je wijnruit niet in je tuin mocht staan hebben. Bij ons stond het op een verborgen plek. Het staat hier nog steeds in de tuin. Tegenwoordig heeft het hier een decoratieve waarde.
Marc
Ik had eigenlijk in eerste instantie verschillende wijnruitplanten verdeeld over de tuin geplant omdat ik nogal last heb van rondlopende katten. Iemand had mij gezegd dat de katten er niet tegen kunnen.
Ik moet zeggen dat er nu wel al minder over mijne hof lopen.
Als ik niet kan gebruiken in de keuken, is dat eigenlijk niet zo erg, want ik vind het idd ook een sierlijke plant.
Mensen dit kruid staat op de verboden lijst. Ga er dus zeker niet mee experimenteren.
Het is een huidirreterend middel die in de zon ernstige blaren kan veroorzaken. Het is giftig bij overmatige inname en kan dodelijk zijn. Het werkt ook vruchtafdrijvend.
Dus 1 raad blijf eraf
Ik zal alleszins nooit van mijn leven wijnruit in mijn tuin planten.
Het stinkt verschrikkelijk, en je kan er inderdaad hevige brandwonden van krijgen,
ikzelf heb er al enkele kleintjes gehad.
Engelwortel is ook zo'n gevaarlijke waar je ernstige brandwonden van kan hebben.
Ik ken iemand die eens in het ziekenhuis beland is door met zijn blote knieën op de afgeknipte bladeren te gaan zitten. Met als gevolg dat hij een heel jaar niet in de zon mocht lopen.
Wees dus extra voorzichtig als je hiermee in aanraking komt !