menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Stevia rebaudiana

Ga naar meest recente reactie

WillyN

WillyN

Ben op zoek naar stevia rebaudiana (suikerplantje) kan iemand mij helpen aan zaadjes of stekken ???
Dank bij voorbaat
dinsdag 17 april 2007 - 18:25
lisa

Lisa

willy , heb je een mailtje gestuurt

lisa
dinsdag 17 april 2007 - 22:01
SterrenKruid

SterrenKruid

Neen, Willy, ik kan je niet verder helpen, maar ik veronderstel dat Lisa dat al deed.

Eigenlijk heb ik een gewone vraag over Stevia. Ik herinner me de tijd dat dit plantje vrij verkrijgbaar was en goed verkocht omdat het blijkbaar als natuurlijke maar niet dikmakende zoetstof werd beschouwd, en dat nog een die je zelf kon kweken... En ineens kwamen kwalijk klinkende berichten: het zou gevaarlijk zijn voor de gezondheid en uit de handel moeten genomen worden. Ik heb mij altijd afgevraagd of dit waar was, of een verzinsel van, zeg maar, de suikerindustrie bijvoorbeeld. En ineens was er nergens nog een steviaatje te bespeuren. Vreemd.
Wat is waar, en wat is fabel over dit plantje?

*SterrenKruid*

woensdag 18 april 2007 - 03:46
lisa

Tekst aangepast

Lisa

sterrenkruid

Eigenlijk was het de schuld van een of andere prof van de unief van leuven. die wou het plantje laten registreren als voedingsmiddel of voedingsadditief ofzo, daar is het dus misgelopen. Aangezien er nog geen onderzoek was uitgevoerd naar eventuele schadelijkheid ofzo, was men dus niet in orde met de papieren, die waren gewoon niet voorhanden en dus is stevia verboden als voedingsmiddel tot onomstuitbaar is aangetoond dat het niet schadelijk is. Nu wil niemand de kosten dragen om dat te laten vaststellen (dure onderzoeken) en de suikerindustrie zal er ook wel voor iets tussen zitten. Feit blijft dus dat we het niet meer mogen kopen als voeding door een of andere gedoctoreerde minkukel uit leuven.


http://www.fonteine.com/stevia.html

Wel zielig hoor, dat is een heel goede vervanger voor suiker, zonder vieze dinges als aspartaam enzo. Ik denk persoonlijk dan ook dat het die producenten zijn die de goedkeuring tegenwerken en niet de suikerindustrie, anders hadden die zich ook zo verweerd tegen dat giftige goedje wat ze nu verkopen als suikervervangers, en waarschijnlijk met meer success.

groetjes lisa
woensdag 18 april 2007 - 04:56
WillyN

WillyN

In april 2004 organiseerde het European Stevia Research Centre een eerste internationaal symposium aan de K.U.Leuven over de veiligheid van stevioside. Zowel buitenlandse specialisten als onderzoekers van de K.U.Leuven gingen onder meer in op de effecten van stevioside bij type 2 diabetes en bij gezonde vrijwilligers. Het algemene besluit van het symposium was dat het gebruik van stevioside als zoetstof volstrekt veilig is. Daarbij verwijzen de onderzoekers ook naar het jarenlange gebruik in bovengenoemde landen. Onder de redactionele leiding van Jan Geuns en Johan Buyse verschijnt nu het boek “Proceedings of the first symposium on the Safety of Stevioside” met de handelingen van de studiedag.

Voor meer informatie en een exemplaar van het boek kan u contact opnemen met professor Jan Geuns (Laboratorium voor Functionele Biologie), tel. 016/32.15.10. en met professor Johan Buyse (Laboratorium voor Fysiologie en immunologie der huisdieren).

Website European Stevia Research Centre: http://www.kuleuven.ac.be/bio/biofys/ESC/ESC.htm

woensdag 18 april 2007 - 15:20
lisa

Lisa

willy , bedankt voor de info
zal eens achteraan gaan voor dit boek,ben al heel veel jaare een stevia vriend en
gebruiker
woensdag 18 april 2007 - 15:31
corrielat

Corrielat

Hallo Lisa,
als je op google (stevia plant )intoetst krijg je een heleboel informatie, best nuttig om te lezen
woensdag 18 april 2007 - 15:46
lisa

Lisa

bedankt corrielat,
zoals je in de bovene artiekel kunt lezen weet ik genoeg over deze plant

groetjes lisa
woensdag 18 april 2007 - 15:54
corrielat

Corrielat

Oke Lisa,
ik dacht dat jij achter dat boek wilde gaan, zodoende dat ik dacht dat je alle informatie wilde hebben,
woensdag 18 april 2007 - 15:59
SterrenKruid

SterrenKruid

Willy,

Vorige zondag heb ik op de plantenbeurs zaadjes van Stevia gekocht. Mocht je er nog geen hebben, laat dat hier even weten en ik geef je het adres van de verkoper door.

Algemeen: op het zakje staat dat ik ze het best binnen zaai (18°_20°). Is het overdag warm, mogen ze buiten. Van als het frisser wordt dan 10°, moeten ze binnen. Dus best onmiddellijk in potten zaaien en ze daarin laten groeien, buiten bij deze temperarturen, in de veranda mocht er een terugval in de temperaturen komen.
Heb ik het goed begrepen?

*SterrenKruid*
dinsdag 1 mei 2007 - 21:34
WillyN

WillyN

Bedankt voor de info.
Heb ondertussen zaden en ga dat eens proberen
Alvast aan iedereen mjn hartelijke dank.
woensdag 2 mei 2007 - 15:24

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon