Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Neen, Willy, ik kan je niet verder helpen, maar ik veronderstel dat Lisa dat al deed.
Eigenlijk heb ik een gewone vraag over Stevia. Ik herinner me de tijd dat dit plantje vrij verkrijgbaar was en goed verkocht omdat het blijkbaar als natuurlijke maar niet dikmakende zoetstof werd beschouwd, en dat nog een die je zelf kon kweken... En ineens kwamen kwalijk klinkende berichten: het zou gevaarlijk zijn voor de gezondheid en uit de handel moeten genomen worden. Ik heb mij altijd afgevraagd of dit waar was, of een verzinsel van, zeg maar, de suikerindustrie bijvoorbeeld. En ineens was er nergens nog een steviaatje te bespeuren. Vreemd. Wat is waar, en wat is fabel over dit plantje?
Eigenlijk was het de schuld van een of andere prof van de unief van leuven. die wou het plantje laten registreren als voedingsmiddel of voedingsadditief ofzo, daar is het dus misgelopen. Aangezien er nog geen onderzoek was uitgevoerd naar eventuele schadelijkheid ofzo, was men dus niet in orde met de papieren, die waren gewoon niet voorhanden en dus is stevia verboden als voedingsmiddel tot onomstuitbaar is aangetoond dat het niet schadelijk is. Nu wil niemand de kosten dragen om dat te laten vaststellen (dure onderzoeken) en de suikerindustrie zal er ook wel voor iets tussen zitten. Feit blijft dus dat we het niet meer mogen kopen als voeding door een of andere gedoctoreerde minkukel uit leuven.
http://www.fonteine.com/stevia.html
Wel zielig hoor, dat is een heel goede vervanger voor suiker, zonder vieze dinges als aspartaam enzo. Ik denk persoonlijk dan ook dat het die producenten zijn die de goedkeuring tegenwerken en niet de suikerindustrie, anders hadden die zich ook zo verweerd tegen dat giftige goedje wat ze nu verkopen als suikervervangers, en waarschijnlijk met meer success.
In april 2004 organiseerde het European Stevia Research Centre een eerste internationaal symposium aan de K.U.Leuven over de veiligheid van stevioside. Zowel buitenlandse specialisten als onderzoekers van de K.U.Leuven gingen onder meer in op de effecten van stevioside bij type 2 diabetes en bij gezonde vrijwilligers. Het algemene besluit van het symposium was dat het gebruik van stevioside als zoetstof volstrekt veilig is. Daarbij verwijzen de onderzoekers ook naar het jarenlange gebruik in bovengenoemde landen. Onder de redactionele leiding van Jan Geuns en Johan Buyse verschijnt nu het boek “Proceedings of the first symposium on the Safety of Stevioside” met de handelingen van de studiedag.
Voor meer informatie en een exemplaar van het boek kan u contact opnemen met professor Jan Geuns (Laboratorium voor Functionele Biologie), tel. 016/32.15.10. en met professor Johan Buyse (Laboratorium voor Fysiologie en immunologie der huisdieren).
Website European Stevia Research Centre: http://www.kuleuven.ac.be/bio/biofys/ESC/ESC.htm
Vorige zondag heb ik op de plantenbeurs zaadjes van Stevia gekocht. Mocht je er nog geen hebben, laat dat hier even weten en ik geef je het adres van de verkoper door.
Algemeen: op het zakje staat dat ik ze het best binnen zaai (18°_20°). Is het overdag warm, mogen ze buiten. Van als het frisser wordt dan 10°, moeten ze binnen. Dus best onmiddellijk in potten zaaien en ze daarin laten groeien, buiten bij deze temperarturen, in de veranda mocht er een terugval in de temperaturen komen. Heb ik het goed begrepen?