BROODPUDDING
Ingrediënten :
300 g oude koffiekoeken of oud brood, 120 g donkere cassonade, 30 g suiker, ½ l melk, 2 afgestreken lepels vanillebloem, 75 g rozijnen,1 mespuntje kaneel, eventueel een pakje vanillesuiker, 3 eieren, 1 klein flesje rhumessence
Afwerking : afdekgelei van abrikoos of abrikozenconfituur, eventueel fondantsuiker
Werkwijze :
- voorbereidend werk : verkruimel de koeken en het oude brood
- verwarm 4 dl van de melk met de suiker tot ze lauw is en de suiker gesmolten is
- giet dit mengsel over de gebroken koeken en laat ze weken, voeg de rozijnen met de rhumessence toe
- neem de rest van de melk (1 dl) en breng er de vanillebloem bij en roer goed en voeg er dan de eieren bij en klop goed
- roer de geweekte koeken goed los zodanig dat je een homogeen mengsel bekomt
- oven voorverwarmen op 195°C
- voeg het mengsel van de eieren, de geweekte rozijnen en het mespuntje kaneel bij de geweekte koeken en laat dit tot bijna aan de kook komen onder voortdurend roeren (aanbranden!)
- neem een beboterde vuurvaste schotel en breng er het mengsel in
- bak de broodpudding gedurende 30 minuten op 195°C au bain marie
- haal de broodpudding uit de oven, ontvormen laten afkoelen op een rooster
- abricoteren en eventueel afwerken met fondantsuiker