Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Voor wie interesse heeft in recepjes met kweeperen :
Hier volgen er enkele :
1. Kweeperengelei.
De kweeperen met een borsteltje of een handschoen in lauwwarm water afborstelen. In stukken snijden (niet schillen) en de steeltjes verwijderen.
Probeer de pitten niet door te snijden (teveel pitten geven een bittere smaak). Je kan deze opzij houden om zalf tegen rimpels/doorligwonden.
In een pan doen en zoveel koud water toevogen tot ze net niet helemaal onderstaan. Doe er eventueel een stukje kaneel en enkele kruidnagels (+- 3 per 2 kg fruit) bij en laat 3 uur zachtjes koken tot de mengeling donkerrood geworden is. Tot moes roeren en daarna door een (netel)doek zeven. Laat dit gerust een nacht uitlekken. !!! niet wringen anders wordt het sap troebel !!!
Het sap aan de kook brengen en zonder deksel op een groot vuur ongeveer 10 minuten laten koken. Dan voeg je 750 gr suiker per liter sap toe en het, gezeefde, sap van een citroen.
Onder voortdurend roeren 15 min. laten doorkoken zonder deksel.
Klaar is kees.
2. Kweeperenjam
De kweeperen met een borsteltje of een handschoen in lauwwarm water afborstelen. In kleine stukken snijden (niet schillen) en de steeltjes, kroontjes en pitten verwijderen. 1500 gr. vruchten met ruim ¼ liter water aan de kook brengen en met het deksel op de pan een half uur zachtjes laten koken.
Het mengsel zeven, de moes terugdoen in de pan en dat nog eens tien min. laten koken onder voortdurend roeren met een houten lepel.
1500 gr. suiker en het sap van 1 citroen toevoegen en weer tien min. laten koken onder voortdurend roeren.
3. Kweeperengelei met geitenkaasjes
*70 cl kweeperensap * 1à 4 eetlepels suiker * 1 theelepel agar-agar of 4 bl gelatine * 4 geitenkaasjes van 40 gr elk * verse rozemarijn
Laat het kweeperensap voor de helft inkoken, voeg dan naar smaak suiker toe en doe de agar-agar (of de opgelosten en uitgeknepen gelatine) er bij, laat opkoken en roer goed glad.
Leg een vel plasticfolie in een ondiepe schaal. Schenk er de gelei in en laat min 4 uur, maar beter nog een nacht opstijven in de koelkast.
Ontvorm en snij de gelie in blokjes en leg bij de geitenkaasjes. Werk af met een takje rozemarijn. Serveer als voorgerecht.
4. Lamsbout met kweeperen.
Dit is een bereiding die erg lang in de oven moet !
Voor 4 pers : bak een ontbeende lamsbout rondom aan in boter in een ovenvaste braadpan. Giet het braadvet weg. Verhit in dezelfde pan 2 eetlepels olijfolie en fruit daarin 4 fijngesneden uien en 8 fijngesnipperde knoflookteentjes glazig.
Leg het vlees terug in de pan met 2 takjes tijp, 2 blaadjes laurier en 2 blaadjes salie. Kruid met peper en zout en besprekel het vlees met 2 eetl olijfolie. Zet het deksel op de pan en zet het 7 uur in een voorwerwarmde oven op 150°C.
Snij ondertussen 8 geschilde kweeperen in kwartjes. Laat ze een halfuur zachtjes koken in water met een snuifje zout. Giet ze af en snij het klokhuis weg. Leg de kweepeerpartjes 30 min voor het einde van de gaartijd bij de lamsbout.