Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Ik heb voor het eerst zuurkool gemaakt van een savooie kool met een rode ui. Alleen zout gebruikt, de kool uiteindelijk onder het vrijgekomen vocht geduwd en afgedekt met een buitenste koolblad. Hierboven op nog een glazen potje met water gezet voor extra gewicht. Na 2 dagen zag ik op het koolblad een soort wittige drab drijven. Ik heb geprobeerd het weg te scheppen, maar zodra ik met een lepel dichtbij kom verdwijnt het in een soort poeder. Nu op dag 4 is het gewoon weer neergedaald allemaal. Wat kan dit zijn en gaat dit fermentatieproces nog goed? Is dit nog eetbaar? Laten zitten of vocht afgieten en koolblad vervangen en nieuw zout water erop gieten?
Nee, dit lijkt me niet goed. Afdekken met alleen een koolblad volstaat echt niet. Alleen maar zout water opgieten zou ik ook niet doen.
Kijk eens op https://www.youtube.com/watch?v=vw1vs3F5_4s. Daar vind je een duidelijk en eenvoudig voorbeeld waarmee je zelf aan de slag kan gaan. Met ook een woordje uitleg wat de reden is achter elke stap van het proces.
Ah duidelijk filmpje! Alleen snap ik dan niet waarom hij de deksel dicht doet en de ander hier wat ruimte tussen laat, of deze alleen losjes dicht doet.
Want puur de kool onder het water houden met koolblad en zwaar potje water, zou toch al voor die omstandigheden moeten zorgen zonder zuurstof.
Maargoed, ik zal nog een nieuwe poging wagen. Bedankt!
Vanaf 3:00 legt hij uit wat de bedoeling van het zout is: zoveel mogelijk ongewenste micro-organismes (schimmels, bacterieën e.d.) doden. (De gewenste melkzuurbacterieën, die voor de fermentatie gaan zorgen, kunnen wel tegen zout.)
Vanaf 8:20 legt hij uit waarom hij zo'n afgesloten weckpot gebruikt: zo kunnen er geen ongewenste micro-organismen van buitenaf in de kool komen en je vermijdt dat er zuurstof wordt aangevoerd die de overblijvende ongewenste micro-organismen alsnog kunnen gebruiken om zich te vermenigvuldigen.
Ik vermoed dat die wel langs of door jouw koolblad zijn geraakt. Misschien omdat dat mee aan het fermenteren is gegaan.