Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
je legt ze open op bakpapier (opdat ze niet aan de bakplaat zouden plakken) en dan de oven in op
+- 80°, gedurende 10 à 15 minuutjes.
De deur van de oven op een kier laten staan, zodat de vochtige lucht weg kan !!! Ik steek er een houten spatel tussen, anders sla ik die oven toch telkens dicht als ik er voorbij kom !!
Ik doe dit de hele zomer lang om gedroogde rozenblaadjes te hebben voor mijn Knabbeltje (chinchilla) die er gek op is !
Volgende tekst heb ik een tijd geleden opgeslagen op mijn computer, maar zelf nog niet gebruikt.
8.2. Microgolfmethode
Bij de microgolf methode, waarvoor we een microgolfoven gebruiken, blijft de kleur het best behouden en wordt de droogperiode tot een mum herleid. Ondanks de grote voordelen die deze methode aan zowel de professionele als de amateur bloemendroger biedt is hier zeer weinig over gepubliceerd. Alles zit dus nog in een experimenteel stadium. Ik beperk mij dan ook tot een algemene uitleg van enkele methoden die het microgolfdrogen mogelijk maken.
8.2.1. Het gewone drogen
Hiervoor leggen wij het plantenmateriaal netjes op een schaal waarop wij een absorberend papier leggen. Wij zorgen dat de planten elkaar niet raken. We zetten de oven op halve kracht en na 2 tot 3 minuten is het zaakje gefikst. Indien we de gedroogde planten niet onmiddellijk nodig hebben hangen wij ze ondersteboven aan een draad. Deze methode is zeer geschikt voor planten met een massa kleine bloemen zoals de gypsophila, alchemilla, solidago en lavendel.
8.2.2. Het silicagel drogen
Deze methode is geschikt voor grotere bloemen zoals Rosa, viola, tulipa en Chrysanthenum. De techniek wijkt op twee punten af van de silicagel methode die wij reeds hebben besproken. Op de eerste plaats laten wij de planten zich na het plukken extra vol met water zuigen en de bedrading gebeurt (omdat we hier met een microgolfoven bezig zijn) na de drogen. De bak waarin we de planten leggen is eveneens microgolfbestendig. We zetten naast de bak een tas half gevuld met water. We zetten de oven 1 tot 3 minuten op volle kracht en wij wachten 30 minuten om de bloemen uit de bak te halen.