Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Ieder jaar plant ik gladiolen,mijn vrouw snijd er de bloemen af om in een vaas te zetten,ook al een bos voor de buren,einde zomer rooi ik de dikste knollen en over winter ze om in maart -april terug te planten.
Als men nu in het begin van het jaar een nieuw zakje koopt met bv.een ander kleur die bloemen zijn veel groter,dus bij onze planten worden de bloemen afgesneden,en ik weet dat de knollen dan ook dikker worden,nu is mijn vraag zou ik niet beter de bloemsteel weg snijden van zodra hij zichtbaar is ,dat de kracht naar de bol gaat in plaats van naar de bloem,misschien heb ik dan het volgende jaar ook terug grotere bloemen.
Zet u uw gladiolen altijd vast met stokjes of zo ? Enfin, slaat helemaal niet op uw vraag maar ik had dit jaar weer eens gladiolen (ik kan het niet laten) en wederom lagen ze deze week weer door de hele tuin heen te slingeren. Of ze breken gewoon af (topzwaar ?) of ze waaien om of hangen allemaal een andere kant op als en soort mislukte bloemenkrans.
Hoe doen jullie dat toch, bij andere mensen staan ze toch gewoon los en blijven ze keurig rechtop staan.
Daar heb ik geen probleem mee dat ze omvallen,van de linker,kant heb ik een plank en ook rechts,daar sla ik nagels in,zo maak ik een koord van de ene nagel naar de andere,aan die overspannen koord maak ik de gladiool vasts ook met een stukje koord zoals men met tomaten doet.
Ik overwinter dan geen knollen meer,voor de prijs dat nieuwe kosten moet je het zeker niet doen;en dan heb je ieder jaar mooie bloemen,je kunt ze lang houden in een vaas,de lelijkste onder plukt men weg en zo verder
groetjes Richard
Er bestaan in de handel van die handige dingetjes: een cirkel met een gaatje in het midden waar de steunstok doorheen kan. Naarmate de bloemen groter worden kun je de ronde steun omhoog schuiven op de steunstok. Ik gebruik deze steunen heel veel, ook voor gladiolen.
Ik laat mijn knollen altijd zitten en laat alles zijn gangetje maar gaan. Elk jaar koop ik nieuwe knollen, maar ik merk wel dat sommige oude knollen ook opnieuw bloeien.
Die van mij slingeren ook door de hele tuin,hanggladiolen heb ik,maar volgend jaar zal ik er eens zo'n rondje omheen proberen,hopelijk staan ze dan beter.
Wanneer moeten die bollen eigenlijk de grond weer uit?
Normaal voor de vorst,maar ik ga ze laten zitten dan bevriezen ze en koop in het begin volgend jaar nieuw,dan heb ik zeker mooie grote bloemen,om de bloem top weg te snijden voor dikkere knollen te krijgen dat vind ik ook maar niks,ik moet er niet mijn boterham aan verdienen.Ik had dit jaar geplant in vier weken om zo lang mogelijk bloemen te hebben,de eerste waren de knollen van verleden jaar,vier weken later bracht mijn vrouw twee zakjes mee (één dagje Mastricht),wel de laatst geplante bloeide eerst veel groter en mooier,mijn keus is gemaakt voor volgend jaar
groetjes Richard
verleden winter min 12 gehad en ik had er toch die overleefd hebben. Maar ik plant ze dan ook altijd redelijk diep.
jouw keuze is de beste, Richard elk jaar mooie bloemen en wat overleefde beschouw ik als een extraatje
ja die plantensteunen ken ik maar die zijn niet opgewassen tegen mijn gladiolen (of de hevige wind) Het idee van opbinden zoals bij tomaten is misschien net wat steviger.
Enfin, gladiolen die ik niet uit de grond haal (soms breken ze af) komen toch ieder jaar weer terug maar meestal in een wat kleiner formaat.