Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Als je een boom wil snoeien moet je je in de eerste plaats afvragen waarom dat nodig is en vervolgens moet je de vraag stellen of je door snoeien effectief het gewenste resultaat kan krijgen.
Als je de de boom wil insnoeien omdat hij te groot wordt, moet je er rekening mee houden dat snoei vaak tot inrotting leidt, terwijl de boom nadien toch weer in de hoogte gaat groeien.
Geachte mijnheer de Haan, hartelijk dank voor Uw antwoord. Ik zou graag nog van U vernemen of ik een bepaald tijdstip in acht moet nemen, zoals b.v. bij de berken of de esdoorn, vanwege eventueel uitvloeien van het lymfvocht.
Ik moet inderdaad snoeien, omdat de boom anders te groot wordt voor op mijn balkon. In feite is het nog een jong boompje: op z'n hoogst 5
Geachte mijnheer de Haan, hartelijk dank voor Uw antwoord. Ik zou graag nog van U vernemen of ik een bepaald tijdstip in acht moet nemen, zoals b.v. bij de berken of de esdoorn, vanwege eventueel uitvloeien van het lymfvocht.
Ik moet inderdaad snoeien, omdat de boom anders te groot wordt voor op mijn balkon. In feite is het nog een jong boompje: op z'n hoogst 5
Ik heb zelf ook een Ginkgo waar een aantal jaar geleden de kop uitgevroren is.
Met behulp van begeleidingssnoei zit er nu weer een kop in.
Maar hij reageert wel vreemd, van een stukje lager zag ik, dit jaar nog een kop komen.
Van de winter maar even bekijken.
Leo, het boompje van ts is een kleintje.
Voor mijn gevoel kan er het beste continu vormsnoei toegepast worden.
Je kan inderdaad proberen om continu vormsnoei toe te passen, maar Ginkgo heeft anderzijds de neiging om daar inderdaad wat vreemd op te reageren. Het is niet makkelijk om daar een goede vorm in te krijgen.
Als je dan toch continue vormsnoei zou gaan toepassen, dan is het misschien een idee om er een bonsai boompje van te maken? Dan wordt 'ie niet te groot voor je balkon.
Ik heb het al geprobeerd maar er is niks van terechtgekomen, ik ben zaden gaan rapen in het citadelpark in Gent en ze in potten gestoken toen k ermee ben thuisgekomen.
.
Wel, ik heb wel 15 pruimen langs een tuin gevonden en dat was in de herfst. Ik heb ze toen laten overwinteren in een inham in de muur (voor de gasmeter). Met behulp van een beschrijving voor biodinamisch zaaien van bomen heb ik bepaald bij welke dag, (lees zodiakaalteken) dit het beste geschied. Op dit tijdstip, heb ik het vruchtvlees (inmiddels uigedroogd) van de pitten afgehaald, waarna ik ze met een mesje afgeschrapt heb en wel op dat gedeelte van de pit, waar ik me voorstelde, dat het daar zou kunnen kiemen. Zo heb ik 5 pitten bewerkt en in een plastic bloempot gezet en afgedekt met plastik. Zo nu en dan heb ik de pot besproeit en toen maar wachten.
Als ik me goed herinner zijn er 3 van ontkiemd. Na enige tijd heb ik de sterkste hiervan behouden en de andere 2 eruitgetrokken. Het jaar daarop heb ik de plant in een grotere pot gezet. Intussen had ik nooit gemest. Daarmee ben ik pas dit jaar mee begonnen, nadat ik weer verplant had. Dat doe ik nu regelmatig
Komt erop neer dat het zaad gescarificeerd moet worden en minimaal 2 maanden koude nodig heeft. Scarificatie = het zaadomhulsel LICHTJES beschadigen (zonder natuurlijk de zaadkern te beschadigen) zodat vocht bij het eigenlijke zaad kan komen.
Vroeger dacht ik dat Ginkgo's snoei slecht verdragen maar dat blijkt niet zo te zijn. Ginkgo's kunnen goed tegen snoei.
Bij wat oudere Ginkgo's moet men waken voor dubbele en zelfs driedubbele toppen. Verkeerd geplaatste toppen direct wegsnoeien want meestal hebben deze een rare takstand. Als die verkeerd geplaatste toppen nog jong zijn, zijn zij eenvoudig weg te snoeien. Als de toppen al wat ouder zijn wordt dit vanwege de rare takstand een stuk lastiger.
Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een Ginkgo soort die niet zo hoog wordt. Er zijn diverse dwergvormen die men als klein boompje kan kweken (bijv. Ginkgo bil. 'David' en 'Jehosaphat'). Hier moet met wat zoeken wel aan te komen zijn (natuurlijk niet te vinden in het doorsnee tuincentrum). Ook zijn er vormen die, alhoewel geen echte dwergvormen, niet zo hoog worden als de gewone soort (o.a. 'Tubifolia').
allemaal heel interessant. onder onze Ginkgo Biloba groeit een hortensia , en die doet het goed, heeft ook prachtig gebloeid,
nu is mijn vraag: stekken? kan dat en hoe begin ik eraan?
stekpoeder? in water, gewoon in goeie stekgrond?
ik wil de ginkgo biloba stekken, de kortensia's die stek ik al jaren, dat gaat goed
aan de andere kant staat er ( onde de ginkgo biloba) een azalea en die doet het ook prima,