Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Hallo,beste tuinliefhebbers,
ik overweeg om een vuilboom of sporkehout aan te schaffen!
Wie heeft er ervaring mee en is dat een leuke en/of boeiende plant of boom ?
Welk soort grond? Moeilijke gast?
Alvast bedankt voor jullie reacties!
Magda
Op zandgrond doet die het zeker goed op zwaardere grond weet ik niet Het is meestal geen blikvanger qua blad en bloei. Hetgeen, voor mij althans, opvalt is dat er karakteristieke groeivormen te vinden zijn in tuinen maar zo zullen ze op kwekerijen waarschijnlijk niet aangeboden worden, helaas heeft een overbuur zulk een exemplaar gekapt vorig jaar.
Als ik me niet vergis maakte mijn vader toen ik nog klein was van sporkenhout vliegers om op te laten aan een koord.
Nu vind je dat allemaal te koop maar in die tijd moest je dat zelf maken. Leo
Sporkehout zit in het pakket dat veel gemeenten aanbieden om de tuinen wat aantrekkelijker te maken voor allerlei dieren.
De bloeitijd is vrij lang (van april tot minstens september) en levert voor bijen in heel die periode nectar en stuifmeel. De bessen worden o.a. gegeten door o.a. lijsters en fazanten. Sporkehout is een waardplant voor het boomblauwtje en de enige waardplant voor de citroenvlinder.
Sporkehout houdt van vochtige, zure grond. (Maar deed het in de leemgrond van onze vorige tuin ook best.)
Om medische redenen zou de bast van de vuilboom ook benut worden ,dat vertelde mijn vader ooit;dat zou ik eens terug moeten opzoeken.
groetjes
Charelke uit Ham
Vuilboom , Frangula alnus (voorheen: Rhamnus frangula ) In de kruidengeneeskunde wordt een aftreksel van de bast gebruikt als purgeermiddel. Dat aftreksel moet men wel minstens een jaar in donker bewaren omdat anders de werking te hevig is. Dergelijke middelen zijn verboden voor zwangere vrouwen, personen met darmontsteking en man - nen met prostaatproblemen. De naam Vuilboom is ont- staan wegens de vuilafdrijvende werking. De bessen mogen nooit gegeten worden; ze bevatten diverse giftige stoffen. Insectenetende vogels eten aan het begin van de winter wel van de bessen voordat ze overschakelen op zaad eten.
En hier nog meer details over de stoffen die in de bast en de vruchten zitten met instructies hoe je het zou kunnen gebruiken en een duidelijke waarschuwingen wanneer je het best niet gebruikt: http://plantaardigheden.nl/plant/beschr/gonnve/sporkehout.htm
Beste tuinvrienden,
hartelijk dank voor al jullie lieve en interessante reacties!
Intussen staan mijn vuilbomen al een paar jaar in mijn tuin en ik moet toegeven dat ze me tot nog toe een beetje ontgoochelden
Inderdaad zijn ze een beetje saai en geven ze niet zo héél veel bloemetjes en dus ook geen vruchtjes!
Maar dat kan aan mijn eerder arme tuingrond liggen:Ardeense stenige grond...
Zou wat meststof in het voorjaar helpen?
Ze groeien ook nagenoeg niet...
Hartelijk dank voor enige raad en fijn weekend
Magda