Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Probleem is echter dat ik op basis van de foto niet kan zeggen of de buxus ziek is. Kan zeer wel zijn dat de plant onvoldoende water heeft gehad en daardoor een wat ziekelijke aanblik toont.
Deze 'tuinfabel' is jaren geleden wetenschappelijk onderzocht en het is aangetoond dat op planten met glad blad waterdruppels niet kunnen leiden tot zonnebrand. Wij sproeien in zeer droge perioden de borders met slootwater (noodgedwongen)overdag in de zon en nog nooit zonnebrand gezien.
Wie deze tuinfabel de wereld heeft ingestuurd verdient een schop onder zijn achterste. Is onzin en het rare is dat vele mensen het maar blijven herhalen. Als je even logisch nadenkt: in de tropen verbranden de planten na een onweersbui gevolgd door zon niet. Als je in de Lage Landen je tuin bij 30 graden water geeft, verbranden de planten niet.
Planten kunnen verbranden maar niet door water. Planten die beschut zijn opgekweekt in een kas met schaduwdoek of gekrijte ramen zijn gevoelig voor felle zon. Als deze op een zeer zonnige warme dag worden buitengezet kunnen de bladeren verbranden. Voor kwekers is er zelfs een middel in de handel waarmee je de planten kunt bespuiten zodat ze minder last van de zon hebben als ze worden buitengezet (werking van het middel is overigens maar van korte duur).
Nog een heel kleine nuancering. De wetenschappers maken wel de kanttekening dat het denkbaar is dat in de tropen op planten met heel harig blad een druppel water zo hoog op de haren boven het blad blijft hangen dat door de lenswerking het zonlicht tot schade kan leiden, maar de kans achten ze niet groot omdat op harig blad juist geen water blijft liggen. Ook heel erg zout water of chloorwater kan logischerwijze tot schade leiden.
Maar deze buxus lijkt gewoon last te hebben van droogte of een beestje dat de eerste topjes heeft aangetast en inmiddels vertrokken is.
In het geval van Buxus zou ik toch geen water geven op het blad en niet om reden van al dan niet verbranding, wel om reden dat geschoren buxus best een zo luchtig mogelijke omgeving heeft zodat ze vlug opdrogen, planten die niet snel opdrogen, lang vochtig blijven krijgen veel vlugger last van ziektes.