Inderdaad sterroetdauw.
en hoe moet ik het behandelen ?
Nu heeft behandelen geen zin (meer): de plant is aangetast.
Er zijn schijnbaar schimmeldodende middelen die preventief werken mits men op tijd begint in het voorjaar en regelmatig herhaalt. Fungiciden zijn echter zelden selectief en doden dus ook eventuele goede schimmels; om die reden gebruik ik ze in mijn ecologische rozentuin niet.
Andere zaken die ook enigszins helpen zijn:
- het zorgen voor een goede luchtige standplaats met liefst zon vanaf de ochtend: op deze manier drogen de planten beter en zijn ze minder vatbaar voor allerlei schimmelziekten.
- het zorgen voor een goede bodem: een evenwichtige bemesting en gezonde bodem dragen bij tot een goede weerstand. Goede schimmels en (bodem-)organismen blijken schadelijke tegenhangers te beperken in hun verspreiding. Een mulchlaag compost in het voorjaar bevordert dit positieve bodemleven. Verder is een foute bemesting (met teveel stikstof) ook een grote oorzaak van ziektegevoeligheid bij rozen: hoewel ze graag in voedzame grond staan is "meer" niet altijd "beter"!
Zelf heb ik ook goede ervaringen met "onderbeplanting": hierbij worden lage planten tussen en onder de rozen geplant. Als deze een goed tapijt vormen, werkt dit als een fysieke barrière tegen het opspatten van de schimmelsporen die sterroetdauw veroorzaken. Deze schimmel overwintert namelijk op de bodem en spat in het voorjaar met regen op om bij warm vochtig weer actief te worden. Verder worden deze sporen ook door de wind verspreid en dus is volledig voorkomen van de ziekte op deze manier niet altijd mogelijk.
Wat niet helpt/nodig is: het weghalen van aangetast blad. Ook aangetaste bladeren dienen nog voor fotosynthese en het weghalen zal de ziekte niet inperken. Gevallen blad mag men ook gerust laten liggen: onderzoek wijst uit dat er geen schimmelsporen actief zijn op het gevallen blad: ze zijn op dat moment al verspreid.
Groeten,
Pol