Sterroetdauw. Vooral als de rozen in de lente gaan uitlopen zijn ze er gevoelig voor. Sommige soorten rozen zijn gevoeliger dan anderen, maar het is wel een probleem voor veel rozen.
Het is een schimmel die in de winter blijft leven tussen het afgevallen blad en daardoor al meteen in de lente, tijdens natte weersomstandigheden, flink kan uitbreiden.
De oplossing ligt in een gezonde plant. Daarvoor zijn een paar stappen vaak al afdoende:
- In februari maart net voor de roos in haar blad komt, bemesten met rozenmest. Samen met het snoeien van alle dode takken en beschadigde door bijv. vorstschade.
- Als het blad in de lente de eerste herkenbare vlekjes gaat vertonen, verwijder het getroffen blad snel en gooi het niet op de grond of de composthoop, maar bij het afval. Mocht het te erg worden en dreigt de roos bijna al haar blad te verliezen, dan zijn er schimmelwerende middelen beschikbaar om het blad (ook de onderzijde) mee te bespuiten.
- Als de roos bloeit verliest ze erg veel vocht, bij droogte daarom eens per week flink water te geven (of als de roos in een pot staat elke 2-3 dagen).
- Vergeet de zomerbemesting niet rond juli-augustus, zodat de plant gezond (en niet erg uitgeput) de winter in gaat.
- In het najaar een bergje compost tegen de stam maakt dat het bodemleven gezond is en de plant de volgende lente er meteen van kan profiteren. In het voorjaar niet vergeten om de compost voorzichtig van de stam te verwijderen.
Deze stappen zorgen niet alleen ervoor dat schimmels minder greep kunnen krijgen op uw rozen, maar ook dat uw rozen goed bloeien en gezonde takken en blad kunnen vormen. Heel veel succes en plezier van uw rozen