Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Trots waren we op een walnotenboom van mijn vader. als jonge plant gekregen.
De laatste jaren hebben we walnoten.
Echter ze zitten in zwarte bolsters aan de boom. Een enkeling komt goed van de boom.
Wat kan dit zijn?
Groet, Nelleke
Nee is niet 'normaal' maar bacteriebrand. Komt de laatste jaren meer en meer voor bij walnoten. Bacteriebrand wordt veroorzaakt door een schimmel (Xanthomonas juglandis). De schimmel overwintert in de knoppen van de walnoot. In het late voorjaar, met het stijgen van de temperaturen, wordt de schimmel actief. Hoge luchtvochtigheid tijdens de bloei is gunstig voor de verspreiding van de schimmel.
Een aantasting door Xanthomonas juglandis leidt meestal tot bladvlekken, kankerplekken op takken en zwarte plekken op de bolsters. De zwart-bruine plekken op de bolsters breiden zich in de loop van het seizoen uit zodat de gehele bolster zwart-bruin wordt. Regelmatig zien we daarbij ook dat de inhoud van de walnoot verslijmt of zich maar ten dele ontwikkelt.
Met schimmelziektes is het in de regel zo dat als die eenmaal aanwezig zijn die niet meer weg gaan. Wel kan het in het ene jaar erger zijn dan in het andere omdat de infectiedruk van veel schimmelziektes mede afhankelijk is van de weersomstandigheden. Zo zullen bijv. schimmels die bladvlekken veroorzaken minder snel om zich heen grijpen in droge zomers.
Zeer lastig aangezien de schimmel overwintert in de knoppen van de walnoot.
Belangrijk is om alle aangetaste bolsters en bladeren goed op te ruimen (niet op de composthoop). Verder is het raadzaam om DUNNE takken met kankerplekken in de ZOMER weg te snoeien.
Dank u wel voor de reacties.
Wat ik vermoede klopt dus toch. Het opvallendste vind ik dat ik geen aangetaste bladeren zie. Spuiten of knoppen en takken verwijderen gaat het denk ik niet worden. De boom heeft inmiddels een grote hoogte bereikt. We denken erover om het rigoureus aan te pakken en de boom verwijderen.