Als je de bramen stelselmatig uitgraaft en als er geen/weinig aanvoer is van nieuwe bessen of uitlopers, dan zal je het pleit winnen.
Ik heb (hier) de indruk dat het volstaat om de kop van het wortelgestel van een plant te onthoofden (bespaart je misschien wat werk). Maar door nieuwe aanvoer uit de buurt, blijft het hier uitkijken voor nieuwe jonge plantjes, die gelukkig heel wat gemakkelijker te verwijderen zijn.
Je schrijft dat je geen gif wil inzetten om de bramen te bestrijden. Heel fijn om dat te lezen!
Als het je bedoeling is om daar een bloemenweide aan te leggen om de bestuivers in je buurt verder te helpen, dan is inzaaien niet het beste plan.
Heel wat van onze wilde bijen (en andere bestuivers) zijn heel kieskeurig en vliegen alleen op enkele specifieke bloemen of hebben specifieke planten nodig om er hun eitjes af te zetten en hun larven redelijke overlevingskansen te geven.
Die planten ogen misschien minder vrolijk en meer als "onkruid" dan wat zaadmengsels beloven, maar ze zijn voor die bestuivers onmisbaar.
Omgekeerd hebben die wilde planten die bestuivers hard nodig, omdat ze genegeerd worden door bijen die minder kieskeurig zijn en die liever "fastfood" eten.
Wil je dus zowel de bestuivers als de wilde planten echt helpen, dan blijf je best weg van zaadmengsels.
En ja, je vindt massa's sites met bloemen die veel pollen of nectar produceren en "dus" goed zijn voor "bijen".
Best interessant als je imker bent. Honingbijen zijn nl. generalisten.
Maar Nederland kent een 360 soorten bijen. Zowat de helft ervan is bedreigd. (Zoek even op "rode lijst bestuivers".)
Kijk ook eens naar het gedrag van bestuivers. Als een wilde bij een plant bezoekt en er komt een honingbij aanvliegen, zal de wilde bij vrijwel altijd haar plaats afstaan. En dus minder nectar en pollen kunnen verzamelen.
Een paar sites om te bekijken:
*
https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=26092
*
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/natuur-en-biodiversiteit/bescherming-bijen-en-andere-bestuivers
*
https://www.insectenplanten.nl/
Wil je toch inzaaien, blijf dan weg van "tubinger mengsel"s. Daar zitten ook uitheemse planten en groenbemesters in, terwijl je - hopelijk - vooral inheemse wilde planten wil en die doen het vrijwel altijd beter op armere gronden.
Hoe ik het zou aanpakken:
* Haal die bramen weg (tenzij je dol bent op braambessen of lange termijn wil denken)
* Maai maar haal het maaisel weg (om een schralere grond te bekomen). Laat ook altijd wat hogere delen staan: insecten hebben ook schuilplaatsen nodig.
* Maak wat plekken kaal en kijk naar wat spontaan gaat groeien. Als je een smartphone hebt, dan is de gratis app Obsidentify een aanrader.
* Haal weg wat niet gewenst is (zoals je bramen).
* Verzamel en zaai (wat) zaden van gewenste, niet-ingezaaide planten die je in jouw buurt vindt
Verwacht geen wonderen. Het zal tijd (jaren) vragen en jouw dijk zal er nooit uitzien als de picture-perfect bloemenweides die worden aangeprezen. Maar hoe meer planten en insecten je leert kennen, hoe meer je de minder fotogenieke soorten leert appreciëren. (Ongekend is onbemind.) En als je onze bestuivers en onze wilde planten een handje wil helpen is dat alvast een hele stap vooruit.
Nog een stap verder is het zorgen voor nestplaatsen voor die bestuivers. Bijenhotels zijn "hot", maar zo'n 80% van onze wilde bijen zijn zandbijen. Die hebben niets aan bijenhotels En de bijen die daar wel gebruik van maken zijn vooral extra concurrentie voor die zandbijen.
https://www.ecopedia.be/soortbeheer/bijenburcht laat zien hoe je een bijenburcht kan aanleggen waar (ook) die zandbijen wat aan hebben.
Vooral belangrijk daarbij is dat het geen zin heeft om een bijenhotel of bijenburcht aan te leggen als er in de onmiddellijke omgeving niet genoeg voedsel te vinden is. Dan verhoog je alleen maar de concurrentie tussen de bijensoorten en verminder je de kans dat de bedreigde soorten het halen.