Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
onlangs heb ik een oude druivenserre van 6.5m x 10m afgebroken, vele glasraampjes gingen gemakkelijk los, door oude mastiek, de mastiek op het ijzer gaat er minder makkelijk af, kan iemand mij zeggen hoe ik dit op een juiste manier kan proper maken,
nog een vraagje : om de raampjes opnieuw te bevestigen op het ijzerwerk, kan dit ook met silicoon ?, lijkt mij makkelijker dan met mastiek, gaat silicoon niet verduren door vocht, zon, ...
Mastiek verwijderen wij met luchtdruk of manueel met beitel en dan schilderen met zinkfosfaat.
Om de glazen terug te plaatsen is mastiek aangewezen. Wij halen het bij florent debecker tervuursesteenweg heverlee(r debecker-buelens) De metalen vlekjes om de glazen omhoog te houden vind je vermoedelijk alleen nog in tuincentra in de druivenstreek.
deze info heb ik vernomen van vzw 3wplus, zij hebben druivenserres afgebroken en terug opgebouwd.
Wij hebben het jaren geleden zo gedaan met een oude druivenserre:
Om de mastiek (= echte stopverf) af te steken gebruikten we een oude vijl, zo'n 4 cm breed en scherp geslepen. ttz dat 1 kant werd weggeslepen, zodat je een "houtbeitel" bekwam. Die "beitel" werd dan in een lange steel gezet van 40-50 cm lang. Daarmee ging het relatief gemakkelijk om zowel het glas los te steken, als om resten van de mastiek van het ijzer te halen. Een 2de "werktuig" was een haak die aan de binnenzijde in een scherp hoek geslepen was, en in eenzelfde handvat werd vastgezet. Dit was om de mastiek van het ijzer te halen in een trekkende beweging.
Nadien hebben we een paar balen droog stro opengelegd, en het ijzer daarop, op enkele cementstenen. Zo werd het ijzer "gebrand" om de restanten mastiek weg te branden, of toch zodanig stuk te branden dat het er nadien makkelijk met een stalen borstel kon afgeschuurd worden. Nadien werd alles in de "loodmenie" gezet.
Daarmee was het ijzer klaar om terug gemonteerd te worden.
Stopverf werd zelf gemaakt. Dat was eenvoudigweg een mengesel van krijtbloem en lijnolie, dat gekneed werd tot een stug deeg.
De "ijzertjes" om de glazen tijdens het zetten op hun plaats te houden waren hele dunne aluminiumplaatjes van 4-5 cm lang, en 4 à 5 mm breed.
Meer info kan je krijgen bij de oude serristen van regio Overijse, Hoeilaart en Duisburg/Tervuren. Daar zal je ook nog wel handelaars vinden die de benodigde materialen verkopen.
Succes met het project.
Hoe zet je de ruitjes precies vast op een T-profiel met mastiek? Rechtstreeks op profiel leggen en enkel aan de buitenkant vastzetten met stopverf? Of ook onder het glas mastiek aanbrengen tussen profiel en glas (aan de binnenkant) en vervolgens langs de buitenkant toestoppen met mastiek? Of siliconekit aan de binnenkant om ruiten vast te plakken op profiel en aan de buitenkant afwerken met mastiek? Of nog anders? Alvast bedankt!
op ijzer een laagje stopverf leggen, ruit erop leggen, en alu stripje (stripjes zijn kant en klaar te koop bij serrebouwers) over bovenrand ruit plooien. Daarop komt de onderkant van je volgende ruit.. Glazen overlappen elkaar een paar cm. het plaatje wordt naar boven geplooid, over de onderrand van je ruit. Maakt een soort S dus.. Daarna het geheel afdekken met stopverf.. Is moeilijk te beschrijven, maar doodeenvoudig..