menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Zijn dit schimmelsziektes

Ga naar meest recente reactie

elecrictears

Elecrictears

ik heb een paar struiken en bomen in mijn tuin en alhoewel ze goed groeien merk ik toch dat bepaalde takken en bladeren bedekt zijn in een soort schimmel.
Wat is dit? Moet ik dit proberen te verwijderen? [afbeelding verwijderd niet-https]

[afbeelding verwijderd niet-https]
[afbeelding verwijderd niet-https]
Bij de laatste foto denk ik dat er iemand uit de buurt een of ander product heeft overgegoten, moet ik al die dode bladeren en takken daarvan afknippen?
donderdag 13 mei 2010 - 22:56
Koeier

Koeier

Hoi,

De bovenste foto lijkt mij ijslandsmos, dit krijg je vaak door weersinvloeden. Je kan dit er met de hand wel voorzichtig wat afhalen. Ijslandsmos zie je wat vaker bij vruchtbomen.
De 2e foto zijn volgens mij bladgallen zoek maar eens op deze site
http://people.zeelandnet.nl/grada/gallen/

Bij de laatste foto lijk je idd ruzie met iemand te hebben snoei die maar een eindje terug.

Ik hoop dat ik je van dienst kon zijn

Heel veel succes,

Gr Erik
vrijdag 14 mei 2010 - 08:41
Rita1960

Rita1960

Voor 1 en 2 ga ik met Erik mee maar voor 3 dat zou ook nog wel eens een andere oorzaak kunnen hebben. bijv vorstschade, verwelkingsziekte of een andere infectieziekte.

groetjes,

Rita
vrijdag 14 mei 2010 - 19:06
Polplastron

Polplastron

Dat "Ijslands mos" of in welke korstmossoort het dan ook precies is, kan je rustig laten staan en ervan genieten. Het schaadt de boom of struik normaal gezien niet.

De bladgallen kan je ook gewoon als een extraatje beschouwen: ze zijn immers best decoratief door het contrast dat ze maken tussen rood en groen!

Tenzij je aanwijzingen hebt dat iemand met een onkruidverdelger is beziggeweest bovenaan je struiken, zou ik toch eerder gaan voor vorstschade. Ik heb hier in m'n tuin een Magnolia sieboldii waarvan de bladeren na de laatste nachtvorst er even zwart uitzagen als die bij jou op de foto staan. Ondertussen is het plantje rustig terug aan het uitlopen. Knip eventueel de beschadigde stukken weg of wacht gewoon een tijdje af.

Groetjes,

Pol

P.S.: Ik weet niet zeker of dit korstmos het echte Ijslands mos is. Volgens mij wordt dat veel bossiger. Je vindt het vaak bij de bloemist. Maar hier heb ik die soort nog nooit in't wild gezien. 't Is er misschien wel familie van.
zaterdag 15 mei 2010 - 21:16
elecrictears

Elecrictears

Bedankt voor het antwoord

Die donkere bladeren zijn ook moeilijk er van te halen, ik moet redelijk hard trekken.
Nu ja, tot waar moet ik ze knippen? net boven of onder een knoop of iets?

Groeten
Kevin
zaterdag 15 mei 2010 - 21:24
Polplastron

Polplastron

Misschien kan je ze gewoon laten hangen. De plant zal bij het vormen van nieuwe bladeren de dode bladeren zelf wel eraf gooien. Als je gaat knippen ga je misschien de vorm van de planten nodeloos verknoeien.
zaterdag 15 mei 2010 - 22:19
renate67

Renate67

Zo te zien zijn de planten van foto 3 aucuba japonica = broodboom
Volgens mij is het inderdaad vorstschade van de nog kwetsbare jonge bladeren/knoppen, De mijne zag er ook zo uit en ik weet zeker dat ik geen ruzie met de buren heb.
Ik heb hem wel terug gesnoeid (boven een knop daar loopt die weer uit), de broodboom laat zwart of bruin of beschadigd blad zelf zeer lang aan de plant zitten en dat ziet er niet uit, als daarboven weer groen verder groeit zit je met van die zwarte bladeren tussenin.
Renate
maandag 17 mei 2010 - 23:56

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon