Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Ik las volgend artikel
http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20121007_00326085
In een zekere zin maak ik er me toch zorgen over, in mijn tuin staat een 80 jarige (of zelfs ouder) Es , ook langs de schelde etc... staan er bij ons zeer veel essen.
Mja het zal afwachten worden he, meer kan er denk ik niet gedaan worden. Vooral omdat men hier over een schimmelinfectie spreekt.
De laatste tijd duiken er steeds meer en meer problemen op bij bomen, ik denk maar aan de plotse taksterfte bij platanen, de bloedingsziekte (vooral bij paarde kastanje) maar langs de andere kant gaat het dan weer zeer goed met de iepen, waarvan er nu toch al enkele goede resistente soorten bestaan.
Het zijn vooral jonge planten(delen) die er onder te lijden hebben.
Tja, nogmaals een pleidooi voor autochtoon materiaal. Als ik me niet vergis kwam de schimmel mee uit Polen.
De schimmel die sterfte bij Fraxinus excelsior veroorzaakt is voor het eerst waargenomen in het Baltische gebied en Polen en heeft zich zo geleidelijk verspreidt naar onze contreien. Of dit gebeurt is door de invoer van Fraxinus excelsior uit die gebieden lijkt mij niet voor de hand te liggen. We zien deze ziekte via een natuurlijke verspreidingspatroon vanuit het oosten naar ons toe komen. Aantastingen in Duitsland en Denemarken zijn veel talrijker en in een meer gevorderd stadium. Eerste aantastingen in NL zijn waargenomen in het noordoosten van het land in een gebied dat grenst aan Duitsland.
Het is een fabeltje te denken dat je schimmelziektes zoals essensterfte kunt tegenhouden door autochtoon materiaal van Fraxinus excelsior te gebruiken. Schimmels weten immers niet waar het ene land ophoudt en het andere begint. Een schimmel denkt niet "Hier begint Vlaanderen dus deze essen mogen we niet aantasten"!
Als ik voor een gemeente voor de beplanting verantwoordelijk zou zijn dan zou ik voorlopig geen Fraxinus excelsior meer aanplanten. Het is slechts te hopen dat er een bestand van Fraxinus excelsior wordt gevonden dat resistent is tegen deze schimmel.