Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Goedemorgen.
Ik heb verleden jaar een perzische slaapboom gepland. Dit jaar deed hij alles goed tot 2 weken geleden. De boom is verdort en de bladeren laten los. Ik gaf met een sprinkler de boom on de 2 dagen water. Weet iemand wat er aan de hand is? Moet hij meststoffen hebben? Het is wel zonde want het is een prachtige boom. Boom staat aan de noordkant en krijgt vanaf 14 u zon tot savonds
Ik denk dat het tekort aan zon hem meer problemen geeft dan het water.
Probeer hem deze winter als wanhoopspoging te verplaatsen naar een zonnige standplaats.
Een noorderkant is nooit een goede plaats voor niet inheemse planten, en zelfs hier goed opletten.
Eventueel zou het ook verwelkingsziekte kunnen zijn. De kans hierop is groter als de boom te nat heeft gestaan.
Of de boom te nat heeft gestaan is voor ons lastig te beoordelen. Dat de sprinklerinstallatie om de twee dagen water geeft zegt niet zoveel want we weten niet hoe lang de sprinklerinstallatie loopt en hoeveel water dat er valt. Verder speelt dagelijkse verdamping en grondsoort een rol.
Albizia jullibrisin heet vrij klein blad. Daardoor gaat die vrij weinig water verdampen en is die goed aangepast aan drogere periodes. De soort heeft het dus eerder lastig met te veel dan te weinig water. Als die wat droog staat, gaat die minder snel groeien. Dat is op zich niet echt een probleem.
Veel te veel struiken en jonge bomen verzuipen door te veel water . Door de droogte heeft iedereen de neiging iedere dag te begieten . Bij aanplantingen kun je wel een paar dagen wat begieten en dan vinden ze wel hun weg .
Het vreemde is dat hij het bij het groeien wel goed deed. Blaadjes en takken waren flink gergroeid. Volgens mij is het pas beginnen slechter gaan, als ik water begon te sproeien. Eerst had ie enkel een paar bruine blaadjes nadien is alles slechter geworden toen ik sproeide. Als ie te weinig zon heeft, gaat ie dan groeien? Ondertussen heeft hij bijna al zijn blaadjes laten vallen enkel onderaan is hij nog goed. Overleefd de boom dit voor volgend jaar of is ie ten dode opgeschreven? Hartelijk dank voor de vele reactie!
Aangezien het onderste deel van de boom er nog goed uitziet, lijkt mij het steeds waarschijnlijker dat de plant slachtoffer is geworden van verwelkingsziekte (verticillium). Deze ziekte leidt ertoe dat watervaten in de plant verstopt raken waardoor er geen watertransport meer kan plaats vinden naar het deel boven de verstopping. Gevolg is dat het blad slap gaat hangen en afsterft. Albizia is gevoelig voor verwelkingsziekte. De precieze oorzaak van verwelkingsziekte is niet bekend maar er zijn aanwijzingen dat het te maken heeft met het zuurstofgehalte in de grond. Als grond (te) nat is bevat die minder zuurstof en kan verwelkingsziekte toeslaan. Verder merk ik op dat een paar weken geleden op diverse fora meldingen binnen kwamen van mensen waarvan een plant plotseling slap ging hangen en verwelkte. Blijkbaar waren een paar weken geleden de omstandigheden voor het toeslaan van verwelkingsziekte gunstig.
Tegen verwelkingsziekte is niets te doen: er is geen middel beschikbaar wat een aangetaste plant kan genezen. Wel zien we dat de plant zich probeert te regenereren vanuit het gedeelte onder de verstopping (door uit te lopen op slapende ogen). Probleem bij een boomvormige plant kan zijn dat het lastig is om daar een nieuwe fatsoenlijke boomvorm te maken. Verder moet je bedenken dat de verwelkingsziekte in de plant zit en periodiek opnieuw kan toeslaan.
De toestand waarin de Albizia nu verkeert is zeker NIET ontstaan door het feit dat de plant in de halfschaduw staat. Albizia heeft graag volle zon maar als de plant minimaal 6 uur zon per dag heeft dan is dat voldoende. Planten die te weinig zon krijgen gaan niet van het ene op het andere moment kwijnen. Dat is een zeer langzaam proces dat zich over jaren kan uitstrekken. Ik verbaas mij er altijd over dat planten die een zonnige standplaats willen het in de (half)schaduw zo lang uithouden.
Ik zie ook wel wat voordelen bij het feit dat die Albizia aan de noordkant staat, zeker wanneer die wat groter wordt. Ik heb een flinke boom op een noordhelling staan. In de winter gaat die veel minder snel kunnen reageren op zonnige vriesdagen. Dat kan voor soorten uit een warmer en vooral uit een continentaal klimaat een groot verschil maken. Wanneer het dan in het voorjaar warm genoeg is om uit te lopen, is de kans op late nachtvorst al veel kleiner.
Maar het lijkt me dat deze plant in combinatie met te veel water en onvoldoende zon in de problemen is geraakt. Volgens Sinclair & Lyon (2005), diseases of trees and shrubs, 2nd edition, Cornell university Press, verdraagt Verticillium droogte slecht. De hitte van vorige week zou Verticillium tegen houden. Bemesting en verplantstress zou Verticillium dan weer in de hand werken.
Combinatie van redelijk wat water geven in combinatie met hoge temperaturen is dan weer gunstig voor het toeslaan van verwelkingsziekte. Veel schimmelziektes gedijen onder vochtige en warme omstandigheden.
Ik laat het even voor wat het is en zie volgende zomer aan wat er dan van komt. Hopelijk komt hij er door. Bemesten is ook iets wat ik bij deze plant beter niet kan doen?
Ik ben er voor 95% van overtuigd dat jouw Albizia verwelkingsziekte heeft. Als een plant ziek is, wordt die van mest niet beter. Mest is geen geneesmiddel.
Is die ziekte dan blijvend? Kan ik hem laten staan tot volgend jaar en zie of ie erdoor komt? Of gaat hij door te laten staan de andere planten ook aantasten?