Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Wij hebben een mooie Laurier, maar deze lijkt niet helemaal in orde. Wat kunnen wij doen om zijn of haar glorie te herstellen?
- Sommige blaadjes zijn gekruld, en daar lijkt wat schimmel in te zitten
- Wat "dieper" in de boom zijn er geel/bruine blaadjes
- Sommige blaadjes lijken wat te zijn opgegeten?
- Sommige blaadjes hebben zwart/bruine stipjes
(ik kan slechts één foto per keer uploaden, dus ik plaats wat reacties met foto's)
Die witte plekjes kunnen een beginnende wollige dopluis aantasting zijn. Het beste dooddrukken en de struik de komende tijd regelmatig controleren.
Als die grijze plekjes echt in het blad zelf zitten: bladvlekken. Die rode plekjes op de 4de foto zijn beginnende bladvlekken.
Bladvlekken ontstaan in de regel als het blad lang nat blijft. Aangezien het de afgelopen maanden veel heeft geregend, is het optreden van bladvlekken niet uitzonderlijk. Heel veel bomen en struiken hebben momenteel bladeren waar verkleuringen en bladvlekken op voorkomen. Aangezien de oorzaak primair aan het weer ligt, is er momenteel weinig wat je daar aan kunt doen. Spuiten met een schimmelwerend middel kan helpen maar bij een kleinschalige aantasting zou ik daar niet aan beginnen.
Geel blad in het midden van de plant: volkomen normaal verschijnsel. Veel mensen denken dat een wintergroene plant ieder blaadje ten eeuwige dage vasthoudt maar dat is niet zo. Periodiek sterft er blad af. Dit kan komen door lichtgebrek maar veel wintergroene planten kennen ook zgn. 'bladrui' waarbij er een klein deel van het blad wordt afgestoten. Bladrui treedt vaak op in de tweede helft van de lente maar kan eigenlijk het hele jaar voorkomen.
Kortom: niet iets om je druk over te maken aangezien het hier om een natuurlijk verschijnsel gaat.