Klaver is een indikatorplant voor stikstofarme grond.
Geen idee waarom dat zo zou zijn. Ik weet zelfs niet of "stikstofarme grond" nog bestaat in onze Lage Landen.
Als je stikstof toevoegt aan stikstofarme grond, gaan de bovengrondse delen van planten harder groeien, maar niet de ondergrondse. Voor gras betekent dat dat het wel mooier oogt, maar dat je het eigenlijk verzwakt.
Er zit tegenwoordig veel meer stikstof in de lucht en in de grond dan vroeger en dat geeft overal problemen.
Vandaar alle herrie rond vergunningen voor bedrijven die nog meer stikstof in de lucht dreigen te brengen.
Een citaatje van Wim Collet (doceert plantenleer aan de Erasmushogeschool in Brussel en is landschaps- en tuinarchitect):
Te veel stikstof maakt de bodem kapot.
In de handel zijn veel meststoffen verkrijgbaar waarin stikstof zit. “Dat is geen toeval”, zegt Collet. “Stikstof is het goedkoopste element. Het is een restproduct van de veeteelt en we hebben er in Vlaanderen een overaanbod van. De overschotten gaan voor een deel naar de productie van meststoffen.”
Nu is stikstof wel een belangrijk basiselement voor een gezonde bodem, maar in Vlaanderen zit er al veel stikstof in de bodem. “En dan is het vaak ook nog eens het belangrijkste ingrediënt van meststoffen, omdat het financieel interessant is voor de producenten. Die verhouding is vaak verkeerd. Extra stikstof bijgeven, is vaak overbodig.”
Te veel stikstof heeft gevolgen. “Overdreven stikstofgebruik zorgt ervoor dat er minder leven in de bodem zit. Bodemleven in de structuur zorgt voor een goede uitwisseling van voedingsstoffen, en die blokkeer je als je te veel stikstof bijgeeft."
Met de verkeerde meststoffen maak je het bodemleven kapot en krijg je een averechts effect
Kortom: je loopt het risico dat je met de meststoffen net het omgekeerde krijgt dan wat je wil. “De bodem wordt er vaster door, regenwater kan minder goed infiltreren en er kan ook minder water verdampen. De bodemkwaliteit gaat erop achteruit.”
https://radio2.be/lees/wil-je-een-perfect-gazon-trap-niet-in-de-val-van-de-meststoffen
Meten is weten. Als je wil weten wat jouw bodem nodig heeft om er de gewassen te laten groeien die jij wil, laat dan een staal onderzoeken. Dat kan bv. bij de de Bodemkundige Dienst van België:
https://www.bdb.be/nl/staalname-en-analyse
Voor een onderhoudsarme(re) tuin met veel minder ergenis: pas je plantkeuzes aan aan de grond i.p.v. omgekeerd.