@pplakke
zo word japanse duizendknoop hier als slecht gezien.
maar sterft wel af en maakt heel veel humus dan.
'n Beetje bangelijk dat je japanse duizendknoop lijkt te verdedigen. Onlangs vonden we bij het beheer van een stuk natuurgebied nog iemand die dat achter in zijn tuin, vlak tegen dat natuurgebied, had aangeplant. "Omdat dat zo snel dichtgroeide en de rommel onderstopt."
Wikipedia vermeldt:
"De plant wordt door de International Union for Conservation of Nature and Natural Resources (IUCN) vermeld als een van de honderd meest invasieve soorten ter wereld. (...)
De plant is sterk woekerend en, zodra hij ergens gevestigd is, vrijwel onuitroeibaar.
(...)
De plant heeft een enorme groeikracht en is in staat zich te vestigen in droge en natte grond in voedselrijke en voedselarme habitats op zand, klei of veen. Hij verdringt daarbij de andere kruiden en struiken. De Japanse duizendknoop wordt daarom internationaal tot de honderd meest expansieve exoten gerekend. De plant kan door scheuren via de fundering huizen binnengroeien en door asfalt heen breken. Er zijn geen insecten of schimmels die er noemenswaardig van eten (hooguit nectar), waardoor de plant niet in zijn opmars wordt gestuit. Doordat er geen insecten van leven is een ondergroei die door Japanse duizendknoop wordt gedomineerd voor vogels volslagen oninteressant."
(Zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Japanse_duizendknoop)
Misschien ook eens lezen hoe moeilijk het wel is om het te bestrijden:
http://www.hobokensepolder.be/HobokensePolder/JapanseDuizendknoop.html
Het kan zijn dat andere planten in Japan de concurrentie met de japanse duizendknoop aankunnen. Hier is het alleen die plant zelf die profiteert van zijn humus.
Mocht iemand het willen verwijderen: de wortels en stengels niet op de composthoop of het groenafval gooien. Een klein stukje kan een nieuwe plant worden.