menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Rozenborder: welke planten

Deechtevos

Deechtevos

Hallo!

Ik wil een border aanleggen met redelijk wat rozen. Border zou 6x1 en 5x1 zijn. Ik wilde de border mengen met seringen, pioenen, sneeuwballen (om zo in de winter wat groen te houden), pluimhortensia’s (minder, want veel water nodig), met lavendel, kattenkruid, phlox en asters. Kan dit? Ik heb ook nog een lap van 7x0,5x, daar wou ik meer pioenen en hortensia’s zetten, maar wel dezelfd mengeling vaste planten. Wat vinden jullie?
zaterdag 9 maart 2024 - 01:46
Tuinprins

Tuinprins

"border met redelijk wat rozen"

Er bestaan nogal wat rozen, sommige bloeien een korte periode, andere zijn doorbloeiers, sommige worden hoog, anderen blijven relatief laag, doorgekweekte hybriden kunnen in een natte zomer nogal gevoelig zijn voor diverse aantastingen etc. etc.

Wat voor soort rozen wil je planten? Hoe hoog mogen ze worden? Wat voor grond heb je? De meeste rozen die het 't beste op kleigrond, op arme zandgrond zijn ze een schaduw van zichzelf. De meeste rozen hebben volle zon nodig d.w.z. in het groeiseizoen (april tot september) meer dan 6 uur zon per dag.

Seringen en pioenen bloeien relatief vroeg (mei/juni), daarna zijn het saaie planten.

Je wit nogal wat planten in de border zetten. Je kunt beter groepjes van vaste planten maken (Nepeta, asters etc) dan dat je er eentje van plant.

Eerste opdracht: een plattegrond maken waarop je de planten intekent.


Gegroet, de tuinprins
zaterdag 9 maart 2024 - 06:21
Carib

Carib

Dergelijke kleine, vrij smalle borders met veel rozen en seringen (kunnen forse struiken worden) en sneeuwballen (ik neem aan dat je hiermee een viburnum bedoelt?) willen beplanten lijkt mij niet echt reëel. Alleen rozen met vaste planten lijkt me voor dat formaat borders een betere optie.
zaterdag 9 maart 2024 - 17:17
Polplastron

Polplastron

Rozen combineren alvast heel goed met tuingeraniums (dus niet die perkplantjes...); een onderbegroeiing van bijvoorbeeld Geranium "Biokovo" of "Ingwersen's Variety" houdt de bodem voldoende bedekt zonder de rozen te schaden. Ik ervaar ook dat rozen met een onderbeplanting minder last hebben van sterroetdauw in vergelijking met planten van dezelfde variëteit die geen onderbeplanting kregen.

Qua pioenen is het interessant om botanische soorten te nemen zoals Paeonia mlokosevitschi of P. tenuifolia of P. mascula. Deze hebben interessanter blad dan de doorsnee P. lactiflora-hybriden.
Ook boompioenen kunnen een toffe bijdrage zijn zoals P. lutea.

Hortensias vragen eigenlijk een heel ander soort standplaats dan rozen; ze vragen veel meer vocht waar de rozen eigenlijk minder van houden. Bij lavendel is het dan weer dat deze graag een arme bodem heeft terwijl rozen graag toch wat voeding krijgen (maar zeker niet overdrijven!)

Kijk voor rozen zeker eens op websites van gespecialiseerde kwekers zoals Lens of de Bierkreek; in doorsnee tuincentra vind je een nogal beperkt standaardaanbod van meestal theehybriden of trosrozen. In de tuin raad ik theehybriden minder aan gezien deze planten nogal stijfjes zijn. Trosrozen en struikrozen zijn wat dat betreft veel dankbaarder.
maandag 8 april 2024 - 20:28

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon