menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Strelitzias

Ga naar meest recente reactie

kamiel2

Kamiel2

Beste vrienden,
Het is een tijdje geleden maar hier ben ik terug!!
Ik heb een probleem met mijn strelitzia's!
Sommige bladeren worden bruin op de top en aan de randen??? zie foto!
even korte samenvatting:
3 strelitzia's waarvan
1: 7 jaar oud, is verleden jaar een bloemstengel in gekomen maar de bloem heeft zich nooit ontwikkeld
2: 6 jaar oud, nog nooit bloem gehad
3: 2 jaar oud en in volle groei
ik heb die voor de winter binnen genomen en zie nu dat de bladeren bruin worden op de randen en de kop (niet elk blad) maar wel bij alle 3 de planten.
Ik denk dat ik een beetje te overvloedig geweest ben met water geven.
Ik weet dat er specialisten zijn onder jullie en vraag dan ook "is mijn veronderstelling juist?" ik geef 1 x per week,
Geef eens een seintje en eventueel ook wat ik kan doen om dit te stoppen, ik ben al véle jaren (15 tal) bezig met het trachten te kweken van dit soort planten en dit zijn de beste resultaten tot nu toe!
Ik hoop dat iemand mij kan helpen, en geef graag nog verdere informatie indien nodig!!
veel groetjes
Kamiel
nog even vermelden: de planten maken nieuwe bladeren aan dus groeien doen ze wel

Tropische Planten & Kamerplanten

vrijdag 21 januari 2011 - 11:10
Rita1960

Rita1960

sorry Kamiel,

ik heb geen verstand van de paradijsvogelbloem - Strelizia- maar hebben ze even te koud gestaan?

en ik weet dat er een paar zeer goede kenners op dit forum zitten. Die kunnen je vast verder helpen.

succes

Rita


zaterdag 22 januari 2011 - 20:03
kamiel2

Kamiel2

beste Rita,

te koud?? dat zou een verklaring kunnen zijn maar ik denk niet dat het hier het geval is, die staan in een kamer waar het niet lager komt dan 14° en toch de plant het dichtst tegen de buitenmuur is er het ergst aan toe, ik zal ze toch maar verzetten.
En zoals U zegt, ik hoop dat een van de kenners mij een tip kan geven want het zou spijtig zijn na zoveel jaar dat het op een sisser uitkomt. Ook een tip of ik de beschadigde bladeren best verwijder of niet?? Of overal moet afblijven en de planten zichzelf laten herstellen??
Dit zijn planten die ik nog van mijn laatste reizen naar Tenerife meegebracht heb, want kan er niet meer heen (mag niet meer vliegen, medisch). de jongste heb ik nog gekocht bij Bakker en die doet het redelijk goed.

Hartelijk bedankt voor je antwoord

veel groetjes
Kamiel
zondag 23 januari 2011 - 09:32
hanninkj

Hanninkj

De strelitzia's staan bij ons in de koude kas bij ca. 5 graad en doen het prima! Heb je ze niet te nat gehad want daar zijn ze gevoelig voor. In de winter vrij droog.
Haal de slechte stengels weg en als de plant nog goed is zal hij zich herstellen.
zondag 23 januari 2011 - 10:15
kamiel2

Kamiel2

beste haninkj,

Ik denk dat je gelijk hebt en dat ik ze veel te nat gehouden heb, dat was ook mijn eerste idee, over temperatuur dat wist ik ook dat ze in een koude kas kunnen overleven als het maar niet rond het vriespunt komt (ik heb al veel opgezocht) maar kon dit fenomeen niet verklaren. Deze staan gewoon in een kamer die niet veel gebruikt word met chauffage op lage temperatuur.
U zegt haal de slechte stengels weg, is dat dan tot tegen de plant of moet ik nog een 10-tal cm laten staan? deze vraag omdat ik denk aan de bloemstengel die komt toch normaal uit de oksel!
De plant ziet er nog goed uit en maakt nog nieuwe bladeren aan, ik heb het hopelijk op tijd gezien want ben van dan af geen water meer beginnen geven (is nu bijna 3 weken), wekelijks voel ik nu met een stokje in de potgrond en zolang dit vochtig aanvoeld krijgen ze niks dit om te zien hoe de plant gaat reageren en tot hiertoe is er toch geen bruin meer bijgekomen, wel is het net of het bruin op de bladeren wordt droger!

groetjes
Kamiel
zondag 23 januari 2011 - 11:13
zourky

Zourky

Dag Kamiel,ik vind dit nu eens een van de gemakkelijkste planten,groeien goed en bloemen ieder jaar,van te veel water zouden de bladeren niet krullen,heeft de plant soms niet in volle zon gestaan achter het glas waardoor de bladeren wat verbrand zijn,hier bij ons staan verschillende toppen in ,één kuip staat in de veranda (geen zonnelicht van boven)en één kuip staat in een kamer gewoon zonder verwarming wekelijks krijgen ze water,en eens de maand mei dat het niet meer vries gaat alles naar buiten,en dan mag het regenen weken aan een stuk,alles blijft buiten onderkant heb ik gaten geboord het waren van die plastiek tonnen die ze verkopen van 1OO liter op markten daar heb ik een stuk afgezaagd,en aan de zijkanten twee gaten die dienst doen als handvat.
Geef je niet te veel aan meststof,daar kunnen ze ook van verbranden.
Vragen staat vrij was vroeger een programma van Lutgard Simons,wel dat is hier ook zo het kost niets
groetjes Richard
maandag 24 januari 2011 - 16:03
hanninkj

Hanninkj

Deze plant kan heel veel zon hebben! Lees waar hij vandaan komt.
maandag 24 januari 2011 - 16:07
zourky

Zourky

Ja buiten niet achter glas,ik heb ze al 15 jaar,zoals ik eerder zei in mei buiten en voor de eerste nachtvorst teug binnen.
maandag 24 januari 2011 - 18:00
hanninkj

Hanninkj

Ze staan bij ons in het voorjaar in een hete kas want als de zon schijnt is het heel erg warm in de kas en de strelitzia's geven geen krimp.
maandag 24 januari 2011 - 18:03
zourky

Zourky

In die hete kas mag het heel erg warm zijn maar zal altijd de boven kant ,de zon inval gebroken worden door doek of witsel lpus ramen die open staan
dinsdag 25 januari 2011 - 07:26
kamiel2

Kamiel2

Beste vrienden,
Bedankt voor de antwoorden maar moet ik nu de bruine beschadigde bladeren verwijderen tot de plant of een 10-tal cm stengel laten staan?

beste zourky, aan de foto zag ik dat we het jaren terug er ook nog over gehad hebben mijn fameuze stelitzias, ik heb toen je raad volledig opgevolgd en grote plastiek bloempotten gaan kopen met gaten erin (35 cm), alsook potgrond (cocopeat, beschreven in de literatuur), de planten na de vorst buiten gezet (in de schaduw, en uit de wind), voor de vorst terug binnengenomen, in kamertje geplaatst niet in het rechtstreekse zonlicht want er hangt een gordijn, bemesten doe ik zeer weinig en als ik het doe met korrels die zich langzaam oplossen dit een 2-tal keer/jaar.
Ik weet echt niet meer wat ik verkeerd doe, dit zijn voor mij de moeilijkste planten waar ik al mee gewerkt heb en niks lukt! nogtans staan die goed mooi groen en komen regelmatig nieuwe bladeren (zie foto) maar bloemstengels?? verleden jaar 1 en deze is dan nog niet open gekomen en verder njet, nu ook er is nog niks te zien dat zou lijken op een bloemstengel!!
Ik ben er nu al zovele jaren mee bezig en heb nog nooit een bloem gezien, deze 2 zijn mijn beste resultaat tot nu!!
Ik heb ook nog een jong plantje staan 2 jaar ou en gekocht bij Bakker om eens een soort te hebben die hier gekweekt is, en dan nog eentje gekweekt uit zaadjes gekregen van iemand op dit net, dat plantje is 30 cm hoog met 5 bladeren.
Ik tracht zoveel mogelijk de raad op te volgen, maar val van de ene verbazing in de andere!!
Alle tips zowel positief als negatief zijn welkom!!
Ik wacht met ongeduld!
Kamiel
deze plant is 7 en is er het ergst aan toe

Tropische Planten & Kamerplanten

dinsdag 25 januari 2011 - 09:18
kamiel2

Kamiel2

deze is dan 6 jaar!

Tropische Planten & Kamerplanten

dinsdag 25 januari 2011 - 09:23
an

An

hoi Kamiel misschien heb je hier wat aan,
url]http://palmvrienden.net/forums/viewtopic.php?f=11&t=29
misschien heb je hier iets aan.
gr an
dinsdag 25 januari 2011 - 12:18
kamiel2

Kamiel2

dank u wel An,

dat is wat ik ook zie hier, is praktisch hetzelfde,

nogmaals bedankt!!
Kamiel

dinsdag 25 januari 2011 - 13:10
an

An

graag gedaan,ben even wezzen googlen voor je.
groetjes an
dinsdag 25 januari 2011 - 13:18
xride1

Xride1

Heeft hij geen spint?
dinsdag 25 januari 2011 - 13:59
zourky

Zourky

Kamiel als de planten in de zomer buiten staan,moeten zij niet in de lommer dat mag volle zon ,wind en regen.
dinsdag 25 januari 2011 - 14:22
joopsmit

Joopsmit

ziet er toch uit dat de vorst ze eens te pakken heeft gehad gezien de verscheindeheid van bladeren . Ze zijn ook gemakelijk te zaaien .
woensdag 26 januari 2011 - 01:33
LaPalmeraie

LaPalmeraie

Controleer de plant inderdaad eens op de aanwezigheid van spint.

Vrgr
Niek
vrijdag 28 januari 2011 - 15:43
kamiel2

Kamiel2

Beste vrienden,
Ik heb gekontroleerd op spint maar zie direkt toch niks (maar ben ook maar een leek) daarom ben ik produkt gaan kopen tegen spint en de slechte bladeren verwijderd en alle planten behandeld (ook voor preventie) dus is het nu afwachten!
De nieuwe bladeren die zich ontwikkelden groeien toch rustig verder, ik denk dat dit een goed teken is!!
Met water zal ik ook wat voorzichtiger zijn in de winter,

aan allen bedankt voor de informatie! ik had mijn vraag ook op een ander forum geplaatst en heb daar ongeveer dezelfde reacties gekregen als hier!
Ik hoop dat ik er goed aan gedaan heb om deze behandeling te doen!
Indien niet dan horen jullie het wel!!
nog een prettige dag en bedankt
Kamiel
zondag 30 januari 2011 - 11:24
xride1

Xride1

Kamiel,

Spint is vaak heel moeilijk om met het blote oog te ontdekken, elke winter hebben mijn hibiscus planten er last van. Hopelijk is je probleem nu opgelost en kan je binnenkort weer van een mooie plant genieten.

groeten
zondag 30 januari 2011 - 11:59
kamiel2

Kamiel2

Beste xride,

behandel je dan ook maar 1 keer, ik heb van het tuincentrum Edialux Formusect gekregen en 1 behandeling zou moeten volstaan!!
Ik hoop dat mijn probleem opgelost is nu, want heb er verleden jaar ook last mee gehad, (bruine bladeren) maar had er dan geen aandacht aan besteed, ze stonden buiten en ik dacht dat het van het nat was het is misschien daarom dat mijn bloemstegel niet gebloeid heeft?
Ik hoop eindelijk eens een bloem te zien, na zovele jaren geduldig wachten en trachten te verzorgen zoals baby's! Als ik op dit forum foto's zie van die bloemen dan ben ik echt jaloers!!
nog een prettige zondag!
veel groetjes en bedankt! ook op het andere forum!!
Kamiel
zondag 30 januari 2011 - 12:25
LaPalmeraie

LaPalmeraie

Om de bloei te stimuleren hebben ze een koele periode nodig. Continue bij kamertemperatuur is dan ook niet aan te raden.

Vrgr
Niek - La Palmeraie
zondag 30 januari 2011 - 18:11
xride1

Xride1

Kamiel,

zoals Niek al zei, hebben ze inderdaad een koude periode nodig.
Ik doe als volgt; in het najaar op een lichte onverwarmde kamer en slechts om de 2 weken een beetje lauw water, de strelitzia heeft immers een wortelstok die veel vocht kan opslaan. Als de bloemknoppen komen stilaan meer water geven en de plant iets warmer zetten. Inderdaad herhaal ik de behandeling tegen spint omdat je moeilijk kan waarnemen wanneer de spint weg is. Het duurt immers ook lang eer de planten hiervan herstellen dus neem ik het zekere voor het onzekere.


groeten,
D.








zondag 30 januari 2011 - 18:21
kamiel2

Kamiel2

hartelijk bedankt beste vrienden!

ik zal alle raadgevingen hier gegeven opvolgen en afwachten wat er gebeurd, tot nu toe is alles na mijn eerste ingreep goed, ik zie niks verkeerd er komen terug nieuwe bladstengels te voorschijn (geen bloemstengels) maar daar is nog tijd voor, alles staat mooi groen (zie foto) je ziet ook hoe de nieuwe bladeren zich ontwikkelen!! dit is de 7 jarige plant zie het verschil met de vorige foto!!
Ik heb terug goeie hoop!!!
dankuwel allemaal
Kamiel

Tropische Planten & Kamerplanten

zaterdag 5 februari 2011 - 11:39
xride1

Xride1

Kamiel,

Het ziet er inderdaad al beter uit. Veel succes!
zaterdag 5 februari 2011 - 13:10
kamiel2

Kamiel2

beste vrienden!
dit even ter informatie!
de bruine bladeren werden erger en erger
tot ik besloten heb om de potgrond te vervangen, eerst de wortels goed afgespoeld en dan volledig opnieuw.
Omdat ik gedacht heb samen met enkele vrienden dat het wortelverbranding kon zijn door de oplosbare mesttabletten,

Tropische Planten & Kamerplanten

zaterdag 18 juni 2011 - 11:09
kamiel2

Kamiel2

dus na een 3-tal maand ongeveer heb ik nu eindelijk een resultaat en komen er terug bladstengels tevoorschijn. Ik ben echt blij dat ik met jullie hulp terug op goeie weg geraakt ben,
IK WIL DIT EVEN VERMELDEN OM IEDEREEN TE WAARSCHUWEN VOORZICHTIG TE ZIJN MET BEMESTING!!!!!!

Toch aan iedereen bedankt voor de tips en de hulp!!
Kamiel

Tropische Planten & Kamerplanten

zaterdag 18 juni 2011 - 11:14
xride1

Xride1

Zo zie je maar, als je er moeite en tijd insteekt om de oorzaak te achterhalen kan het met een beetje aandacht toch nog goed komen. Veel succes!
zondag 19 juni 2011 - 22:40
kamiel2

Kamiel2

Ik hoop dat het goedkomt bedankt voor de hulp!
Ben ook bij een kennis gaan kijken waar de planten mooi stonden te bloeien! toch een heel mooie bloem!!
Na een gesprek is er gezegd dat ik ze een beeetje minder moet vertroetelen en hun gang laten gaan want dit zijn sterke planten en kunnen normaal tegen een stootje!
Ik heb de laatste maanden veel geleerd daarvoor ben ik jullie allemaal heel dankbaar!!
tot schrijfs
Kamiel
maandag 20 juni 2011 - 07:56
kamiel2

Kamiel2

beste vrienden,

dit wil ik toch met jullie delen! de strelitzias zijn aan het goed komen, ik heb al 2 mooie bladeren gekregen, dus de oorzaak was wel degelijk wortelverbranding, dit is dan ook weer iets wat ik geleerd heb!
dank jullie wel voor de hulp!
tot later
veel groetjes
Kamiel

Tropische Planten & Kamerplanten

zondag 17 juli 2011 - 12:09
kamiel2

Kamiel2

nog even afwachten maar ik ben toch heel blij!
dit is nog een plantje van een van de laatste vakanties dat ik gedaan heb!
dus een sentimentele plant! daarmee heb ik zoveel zorg ervoor gedragen (misschien teveel, wie weet)
ik hoop dat het echt goedkomt en zal er alles voor doen om dit waar te maken!
prettige zondag nog!
Kamiel
zondag 17 juli 2011 - 13:34
kamiel2

Kamiel2

Beste vrienden,
Het is lang geleden maar nu heb ik resultaat denk ik
Ik heb de strelitzias nu buiten gezet en denk dat ze er goed uitzien na de buine bladeren en wortelverbanding! ik zie natuurlijk nog niks dat eventueel op een bloem zou kunnen lijken, misschien is de bloei uitgesteld door de perrikelen die ik gehad heb de laatste 2 jaar, indien iemand een tip heeft om te bloei te stimuleren of te activeren elke tip is welkom!
Toch bedankt met de raad die ik hiervoor al gekregen heb, ik sta ook volledig open voor commentaar en zeker voor tips!
hartelijk dank
Kamiel

Tropische Planten & Kamerplanten

zaterdag 18 mei 2013 - 13:47
kamiel2

Kamiel2

beste vrienden,
Hier ben ik terug, eindelijk is er een bloemstengel gekomen DENK IK??
De vraag is nu moet ik iets speciaals doen of gewoon verder doen zoals ik bezig was.
Want ik verschiet ervan, ze staan nog altijd in overwintering in de garage temp. ong 10° en weinig licht, opgelet niet donker. af en toe krijgen ze wat regenwater .
Aangezien ik al lang bezig ben met deze planten wil ik nu geen risico lopen dat ik iets verkeerd doen nu er eindelijk iets gekomen is dat op een bloemstengel lijkt?
Bekijk de foto's eens en alle raad of tip is welkom!
Hier hoop ik al jaaaaren op om eens een bloem te zien het zou me terug nieuwe energie geven!
Ik wacht op enkele tips!
veel groetjes
Kamiel

Tropische Planten & Kamerplanten

woensdag 1 maart 2017 - 10:49
kamiel2

Kamiel2

2e foto

Tropische Planten & Kamerplanten

woensdag 1 maart 2017 - 10:50
kamiel2

Kamiel2

3e foto

Tropische Planten & Kamerplanten

woensdag 1 maart 2017 - 10:51
zourky

Zourky

Ja Kamiel dat is een bloem, de lelijke bladeren zou ik er af snijden zo te zien komen er nog twee, de bloemen komen in de steel van het blad,water ,licht en warmte en een grote pot er komen wortels aan van een duim dik,mest geef ik gedroogde koekorrels.
Ik heb de onze in het serretje gezet in volle grond,omwonden met noppenfolie en een lamp van 40 watts die warmte geeft maar geen licht ,het was niet meer te doen het gesleur met die af gezaagde ton van 100 liter,ze hebben de winter goed doorstaan bloem knoppen staan er ook in maar dat zal nog een tijdje duren vooraleer ze open gaan

Groetjes Richard
donderdag 2 maart 2017 - 10:52
Roeli

Roeli

Ik zat een paar dagen geleden naar een film te kijken en bij een woning hadden ze een hele border met strelitzia's. Wat een prachtig gezicht.
vrijdag 3 maart 2017 - 11:27
kamiel2

Tekst aangepast

Kamiel2

@Zourky
Hey Richard,
Ik had je al een persoonlijk bericht gestuurd maar geen antwoord gekregen, misschien komt dit omdat de website volledig veranderd is en ik het niet goed gefikst heb?
Maar inderdaad het is leuk te zien dat ik ook eindelijk eens een bloem ga hebben (kga mijn vingers kruisen), heb aan de planten 2 jaar niks gedaan als water geven en laten overwinteren met een beetje water, mijn vrouw had al dikwijls gezegd "gooi dat weg jong, daar komt toch niks van" maar ik heb volgehouden en eindelijk.... als daar nu nog eens een bloem wil uitkomen zal ik heel gelukkig zijn na zoveel jaren, heb je een idee hoelang het nog zou duren alvorens dit open gaat???? Trouwens ik heb nog een plant staan en daar komt ook eenzelfde stengel in! Ik zal eindelijk eens geluk hebben zeker? Bedankt voor je antwoordje en ik zal de slechte bladeren eraf knippen eens ik de planten kan buiten zetten, of denk je dat ik beter ben het eerst te doen? Hartelijk dank voor je antwoordje en veel goetjes Kamiel
@Roeli
Het zijn inderdaad mooie planten en ik doe al veeeeeele jaren mijn best om er een bloem in te krijgen en nu eindelijk misschien? ben toch al gelukkig!! Een hele border zeg je, dat heb ik ook al gezien maar alleen op vakantie en dan ben ik jaloers, heel jaloers!!
groetjes
Kamiel
vrijdag 3 maart 2017 - 12:56
zourky

Zourky

Dag Kamiel,

Ik zou de lelijke bladeren er nu afknippen,het sap dat daar naar toe gaat dient tot niets,en kan de plant beter gebruiken in nieuwe.Eindelijk is het toch gelukt en zul je nog vele jaren plezier hebben aan die planten,bloeien doen ze ieder jaar.
Groetjes Richard
zaterdag 4 maart 2017 - 06:13
kamiel2

Kamiel2

Bedankt!
Maandag eerste werk, ik hoop dat ik er nog veel plezier zal aan beleven, heb veeeeel geduld gehad ook en soms grote fouten gemaakt omdat ik er te hard voor zorgde denk ik!!
hartelijk dank en een prettige zondag!
Kamiel
zondag 5 maart 2017 - 11:40
kamiel2

Kamiel2

Beste vrienden,
Eindelijk na minstens 12 jaar geduld en passie bloemen op de strelitziaplanten, een mooier Paasgeschenk kon ik niet krijgen!! en er komen er nog!!

Tropische Planten & Kamerplanten

zondag 16 april 2017 - 10:52
zourky

Zourky

Eindelijk is uw geduld beloond met een mooie bloem en dat nog met Pasen
nu zal je ieder jaar bloemen hebben

groetjes Richard
maandag 17 april 2017 - 10:19
kamiel2

Kamiel2

leuk hé Richard,
dinsdag 18 april 2017 - 12:40
kamiel2

Tekst aangepast

Kamiel2

beste vrienden
@ Richard

Wat doe ik met de uitgebloemde takken?
snij ik die af en hoe ver moet ik dit afsnijden? tot aan de oksel? of ook als ik bloemen wil plukken waar snij ik het beste??
Deze vraag omdat ik bang ben om te knoeien nu ik eindelijk bloemen heb.

groetjes
Kamiel

Tropische Planten & Kamerplanten

zondag 14 mei 2017 - 09:21
zourky

Tekst aangepast

Zourky

Dag Kamiel,
Wij snijden de bloemen af redelijk laag zonder anderen bladeren te schaden,ik zou geen bloem afsnijden om ergens in een vaas te zetten
maar het kan zeker geen kwaad voor de plant.
Zo kamiel nu ben je gestart met plant en bloemen dan zien we je binnenkort op de markt met een kraampje met bloemen

Groetjes Richard
maandag 15 mei 2017 - 09:34
kamiel2

Kamiel2

hahaha !!
Daar zal volk komen naar kijken!!
Ik geef je een bericht en dan mag je een gratis boeket komen halen!! hihihi
dinsdag 16 mei 2017 - 12:27
kamiel2

Kamiel2

Hartelijk dank!!!!
dinsdag 16 mei 2017 - 12:27

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon