Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Ik dacht dat ik me goed had ingelezen voordat ik deze prachtige planten kocht tegen de vliegen. Maar ik heb ze nu een paar dagen en de eerste bekers worden al bruin. Wie weet wat ik fout doe?
Ik gebruik alleen regenwater. Elke ochtend geef ik ze water zodat ze vochtig blijven maar nooit te nat. Elke ochtend en avond benevel ik de plant om een beetje luchtvochtigheid te creëren.
Ze hangen hoog voor mn raam zodat ze de hele dag in het licht staan maar krijgen nooit direct zonlicht.
De luchtvochtigheid in je huis is veel te laag; ik heb hier verschillende soorten Nepenthes staan en die staan allemaal in een glazen bak waar de luchtvochtigheid enorm hoog is.
Alleen op die manier hou je deze planten mooi.
Verkocht als kamerplant is deze bijzondere planten maar een kort leven beschoren.
Hetzelfde geldt overigens ook voor de meeste andere vleesetende planten; de luchtvochtigheid moet echt wel hoog zijn gezien de meeste ofwel uit tropische wouden komen of uit vochtige moerassen.
Zelf heb ik een Nepenthes x hookeriana. Deze staat in de keuken waar de luchtvochtigheid relatief hoger is dan in de kamer. De plant doet het daar geweldig, samen met een Cephalotus. Ook die groeit als een idioot, terwijl het bij aankoop een klein plantje was met veel bruine bekers en meeldauw. Ze staan bij een raam op het zuidwesten.
Beiden krijgen alleen regenwater of gedestilleerd water (bij Appie H... 5 liter voor 0,80 ct online).
Overigens, een particuliere kweker vertelde me dat Cephalotus 's nachts graag een plastic deksel heeft om zo te zorgen dat de luchtvochtigheid hoger was. Hij vertelde er ook bij dat wanneer je geen lampen gebruikt, je ook niet de hele tijd water in het bakje moet laten staan maar de grond af en toe wat droger moet houden. Dat houdt de schimmels in bedwang.
Overigens, een particuliere kweker vertelde me dat Cephalotus 's nachts graag een plastic deksel heeft om zo te zorgen dat de luchtvochtigheid hoger was.
Hier gaat het palludarium 's nachts ook bijna volledig dicht terwijl overdag de voorste deurtjes compleet open staan, dus daar kan een waarheid in zitten.
Bij mij staat er van lente tot begin herfst water in het palludarium en tegen de herfst laat ik dat stilaan uitdrogen. 's Winters overwinteren de planten koel en slechts licht vochtig.
Dat geldt natuurlijk niet voor Nepenthes die het hele jaar door warmte wil. Mijn Nepenthes die in de leefruimte staat, staat in een apart kasje en staat het hele jaar vochtig. Als bodemmengsel gebruikte ik daar een mengeling van turf en orchideeënschors.