menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Zaaien oliepalm, Elaeis guineensis

Ga naar meest recente reactie

Droge_zandgrond

Droge_zandgrond

Hallo,

Ik heb in Augustus een bezoek gebracht aan oliepalm plantages in Maleisië en ook enkele verse zaden meegekregen.

Ik had/heb de ambitie om deze te zaaien, de informatie hierover is echter erg schaars, ook de plantages zijn niet bereid om hun keukengeheimen te delen. Ik was dus aangewezen op wat ik vond online in publicaties. Bitter weinig succesvolle (geen eigenlijk) gevallen gevonden van particulieren die het gezaaid hebben.

Wat ik uit de literatuur begreep:
4-7 dagen 'presoaken' met lauw water (heb ik gedaan)
60-70 dagen 'dry heat treatment', dat is nu bezig (maar ik vermoed foutief, zie later)
30-40 dagen op 25-33°C in de 'baggy' methode om te doen kiemen
X aantal weken opkweken onder een lamp etc.; zoals elke palm

Om dit te kunnen doen heb ik zelf een incubator 'gemaakt', een 2de hands koelkast gekocht, PTC verwarmingsplaten (op een stuk RVS gevezen) en een temperatuurregelaar (totaalkost 50 euro). Hier krijg ik de temperatuur relatief constant tussen de 37-42°C (staat ingesteld op 38-40 maar door het aan/af slaan van de verwarming krijg ik het niet constant). Ik heb ze wel volgens de baggy methode in een zakje gedaan met vermiculiet, perliet, bevochtigd met demi water. Nergens namelijk gevonden hoe die 'dry heat' toegepast wordt, ze zijn wel niet beschimmeld, maar ik vrees dat 'dry heat' is zoals het klinkt, gewoon zo in de incubator...

Voor het stadium erna voor zover ik begrijp is het in een zakje, dus ik kan binnen enkele weken (15 oktober is D-Day) de verwarming aanpassen naar 25-33 °C, ze laten kiemen in de incubator, voor zover ik begrijp is hier geen ventilatie etc. nodig en gewoon in een zakje?

Het stadium erna is mij ook niet gekend, het zal putje winter zijn dus ik heb maar een kweektent gekocht...2de hands....mogelijk totale overkill maar dus een tent met UV led lamp, lucht circulatie, bevochtiger, verwarming gekocht...

Kan iemand mij hier wat input geven, ervaring of een beter begrip van de publicaties die op het internet te vinden zijn?

Bedankt!

https://www.ikprress.org/index.php/PCBMB/article/view/6589
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4814145/
dinsdag 26 september 2023 - 15:00
Dany

Dany

Je kan op dit forum ook eens je vraag stellen
http://palmvrienden.net/forums/
dinsdag 26 september 2023 - 19:25
Dany

Dany

Hier vind je misschien wat meer info
http://palmvrienden.net/forums/search.php?fid[]=35
dinsdag 26 september 2023 - 19:29
Droge_zandgrond

Droge_zandgrond

Bedankt! Ik had mij proberen te registreren maar door een technisch probleem werkte het niet. Ondertussen ook daar geregistreerd en ik zal de vraag stellen. Bedankt!
maandag 2 oktober 2023 - 11:10
Droge_zandgrond

Droge_zandgrond

Er zijn 2 zaden van de 6 uitgekomen, ondertussen reeds een aantal weken geleden...zeer blij mee!! De andere 4 geven geen teken van leven, maar ik houd ze gewoon in de incubator op 28°C (met mijn andere tropische zaden...)

Als iemand dit ook wil zaaien, ik zou de tip geven om het proces te beginnen in Januari zodat de zaailingen uitkomen in de zomer.

Ze zijn nu een 15tal centimeter hoog en staan in een kweektent. Bijzonder moeilijk om op temperatuur te houden, vreet energie, weet iemand of dit echt nodig is? volgens de 'literatuur' is de minimumtemperatuur 22-24°C...

bedankt!
maandag 25 maart 2024 - 12:47

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon