Geachte,
uw druivelaar op de foto is een jaar oud. dit wil zeggen dat ze vorig jaar hetzij een winterscheut hebben genomen en laten groeien.
Zoals hiervoor reeds beschreven NU NIET MEER SNOEIEN.
Hij zal zeker bloeden. Gezien het een nieuwe plant is dan dit nefast zijn.
Vorm eerst uw geraamte zoals u zelf wil en dit zo"n meter per jaar. Dit wil zeggen vanaf december tot ten laatste half januari uw druif terugsnoeien tot op een meter hoogte, en dit als de scheut op die meter hoogte potlooddik is. Is ze dunner snoeit u lager op zo'n zestig centimeter. zo doet u jaar per jaar een meter bij. Zo zorgt u voor een stevige onderstam anders gaat al de kracht naar de toppen en zullen ze dikker worden dan de stam.
De eerste drie jaar zorgt u voor de opkweek van uw geraamte (gesteltakken) Deze vorm kunt u halen uit boeken tekenen of zoals hierboven naar eigen vorm. Daarna begint u te snoeien op vruchten. Op uw geraamte, gesteltakken laat u zijscheuten groeien die u tijdens de zomer innijpt op een blad of zeven en tijdens de winter terugsnoeit op een drietal ogen. Zo zult u vruchten verkrijgen dicht bij de gesteltakken en zult u geen wirwar van takken hebben. Laat de eerste jaren weinig vruchten staan Een tros per zijtak is voldoende. Dit zorgt voor grotere trossen, meer sap betere smaak. Het gewicht in druiven zal hetzelfde zijn als dat u verschillende trossen zult laten groeien. De eerste drie jaar zou ik geen trossen laten vormen. Vanaf het derde jaar kunt u beginnen met een tweetal trossen en na het vierde jaar kun u een grote oogst verwachten.
Hou rekening een druivelaar is een veelvraat en vraagt veel voeding, liefst organische meststof. Een mulchlaag met compos is ideaal, bijbemesten met een organische meststof is prima.
Veel succes Vto