Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Ik denk dat jij het kamersinaasappeltje bedoelt, ofwel calamondin, ook wel Citrus madurensis genaamd. Die kan in de huiskamer blijven en overwinteren, hoewel hij in de zomer toch liefst buiten staat.
Een kumquat zou ik niet in de huiskamer houden. Dan is hij binnen de kortste keren gehemeld. Ook in de winter niet.
Als je een citroen koopt haal de pitten er uit en doe ze in een potje naar een tijdje beginnen ze te groeien en kweek ze zo je eigen citroen boompje.
Als je naar een tuincentum gaat en er staat van die boompje met kleine manderijntje er aan haal en dan 1 of twee er af zitten pitten in doe het zelfde als met de citroen. Zo kweek je eigen boompjes veel goed koper
Maar ik heb vrijdag leuke kamersinaasboompjes zien staan
Nog zeer kleintjes (plantje 15cm hoog) voor maar 3.95€
Maar op de steker was de naam Callamondin en op het etiket was het Fortunella
Daarom heb ik het niet meegenomen,ik wist niet wat ik daar moest mee aanvangen
In principe kan je ze eten maar ze zijn zeer zuur en bitter
En Engelse confituur van maken is ook zeer moeilijk omdat er zeer veel pitjes inzitten
Gelei van maken zou wel kunnen dan moet je alles door een neteldoek gieten voor het opkopen met de suiker
Je kan zo wel droog als nat ik heb al een heleboel pitten liggen als je wat wil geef je adres dan stuur ik je wel wat toe. Het is altijd te proberen maar koop een citroen of manderijn of een sinasappel en doe ze in de grond. Je zal zien het werkt.
Ik hoor het wel veel succes. Ik doe dit in Amsterdam alles wat zaad heb stop ik in de grond. Zo als vogelvoer je staat verstelt wat je daar uit haalt.Tomaten worteltjes, erwten zaad van pepertje, paprika, stop het maar in de grond.
Pitten van citrus zaaien kan mooie plantjes opleveren MAAR of er ooit vruchten aan komen is de vraag. MISSCHIEN na een jaar of 10 of 15 en vaak ook niet.
En bij citrus gaat het toch zeker om vruchten. Jarenlang gezaaide planten verzorgen zonder vruchten is bij de meeste liefhebbers echt geen optie en vaak alleen een desillusie.
Ik zou het persoonlijk nooit adviseren. Tomaten en veel andere vruchten uit de groentetuin kan men gewoon zaaien en levert ook weer binnen de kortste keren vruchten op, maar niet bij citrus.
Citrus kun je het best stekken of enten of zo'n plantje kopen. Dan weet je zeker dat er binnen enkele jaren ook vruchten verschijnen.
Onderstammen om daar citrus op te enten worden wel gezaaid, maar dat is een heel ander verhaal.
Die naamgeving bij citrus is en blijft een probleem. Meestal weet men in tuincentra niet waar men over praat of heeft men maar 1 naam voor alle citrus in de computer zitten.
Ben het niet helemaal met je eens heb zelf een boompje gekweekt en er kwamen wel vruchten aan mischien had ik mazzel maar ik blijf het proberen. Het heeft wel een jaar of 2 geduurt. Heb er nu ook een paar staan.
Gewoon doorgaan als je daar zelf plezier in vindt, maar liefst anderen niet adviseren om te zaaien. Ik heb nu al echt van honderden mensen vragen gekregen over het niet dragen van citrus. Zij zijn meestal gefrustreerd omdat ze zoveel jaren een plantje verzorgd hebben en dan nog geen enkele vrucht hebben gezien.
In de echte kweeklanden is men in het langere verleden ook wel eens als proef bezig geweest met gezaaide planten. Daar duurde het bij optimale omstandigheden minimaal 6 jaar voordat er vrucht kwam. Voordat de bomen volop droegen was het ook al gauw 10 jaar verder. Vandaar dat men daar ook alleen nog werkt met gestekte of geënte planten.
ik geef Ben in deze helemaal gelijk hoor. Trouwens, hoe moet het verder met de kwekers en de handel al er maar lukraak vruchten van de planten worden geplukt?
Een klein citrus boompje kan je voor niet te veel euro's aanschaffen en je heb er dan direkt al vruchten aan door de kweker opgekweekt.
Als je ze te zuur vind kan je deze heel goed gebruiken bij visgerechten in sauzen en ook een sinasappelmouse maak je er wat sterker mee.
Groet Ellebelle