Voorgaande opmerking is zeker juist maar als ik het goed begrijp is het niet de bedoeling van in dat nauwe hoekje tegen die muur veel vruchten te hebben. Dat zal daar ook niet kunnen omdat er niet voldoende plaats is om ook nog eens horizontale draden te spannen om de zijscheuten aan te binden. Er is daar ook slechts éénzijdig licht.
Als het de bedoeling is om zo vlug mogelijk het niveau van het dak van de veranda te bereiken, is insnoeien niet nodig.
Zodra de druivelaar boven is mogen de zijtakken in de eerste 2 meter zelfs weggeknipt worden.
Houdt boven enkele van de dikste zijtakken over en spreidt ze in waaiervorm over draden die bij voorkeur gespannen worden, 30 cm onder het dak. Als de bladeren veel contact hebben met de dakbedekking ontstaat er condens en al gauw ... meeldauw.
Kort in de zomer de vruchttakken in tot,( volgens de boeken) 2 voorbij de laatste tros. In mijn geval is dat gerust 5 tot 7 bladeren. Ik hou van schaduw en privacy.
In ieder bladoksel van de vruchttakken zullen er ook nog eens scheuten ontstaan. Die mag je volledig wegbreken, anders steekt de plant daar ook nog eens te veel voedsel in en ben je dat kluwen van takken en bladeren niet meester (=dieven).
De druiventrossen ook niet vergeten uit te dunnen met een fijn schaartje (=krenten). De 2/3 mag eigenlijk weggeknipt worden. Dat geeft minder maar grotere en zoetere druiven. Doe je dat niet dan zijn de druiven kleiner, gevoelig voor aantastingen en blijven vaak zuur (onrijp)
Hier zie je in mijn serre twee keer een afstand van 4 meter waar er telkens 5 druivelaars staan, bovenaan meestal ontdubbeld.. De gesteltakken liggen zo'n 40 cm van elkaar, wat eigenlijk al wat te dicht is om gemakkelijk en ordelijk vruchttakken te leiden, te dieven en druiven te krenten.
[afbeelding verwijderd niet-https]
Uploaded with ImageShack.us
[afbeelding verwijderd niet-https]
Uploaded with ImageShack.us
[afbeelding verwijderd niet-https]
Uploaded with ImageShack.us
Op de laatste foto zie je als je goed kijkt waar de erwt-grootte bolletjes worden weggeknipt.
Hopelijk heb ik je niet afgeschrikt met het werk dat druiven vragen. Eénmaal je dat goed beheerst gaat dat toch wel vlug en het geeft veel voldoening op in september eigengekweekt sappige druiven te kunnen eten.
Kijk ook eens op :
http://www.tuinadvies.be/fruit_druiven_snoeien.htm