Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Zoals je op de foto kan zien, heb ik zeer veel last van wollige bloedluizen en bladluizen...
In de boom hangt een lijmband (tegen rupsen) en ik spuit om de paar dagen met water gemengd met 20 ml groene zeep op 1 liter water.
Dit helpt echter niet...
Wolluis aantippen met wattenstaafje gedoopt in alcohol of spiritus .
Waar komt de term bloedluis in de plantenwereld vandaan ?? Bloedluis komt nl alleen voor bij kippen en ander gevogelte
Is dit hier ook appelbloedluis? Zit op 1 van de 4 zuilboompjes die we geplant hebben (kersen, appel, peer en perzik). Weet niet direct over welk boompje het hier gaat.
En de volgende vraag is dan, hoe best bestrijden?
Heb volgende zaken gelezen her en der:
- Afspoelen met koud water
- Afspoelen met stevige straal van de tuinslang
- Wollige luizen wegborstelen met verfborstel (met groene zeep)
- Bepaald product van Ecolux (naam even kwijt)
- Wolluis aantippen met wattenstaafje gedoopt in alcohol of spiritus
Dit ziet er wel behoorlijk heftig uit en daar ik nog niet eerder van de term "bloedluis" bij bomen/struiken heb gehoord is het natuurlijk niet zo simpel om hierop een antwoord te geven maar misschien dat de Tuinprins raad weet
Ik zou die beestjes verwijderen door ze dood te drukken (eventueel trek je huishoudhandschoenen aan). Daarna het geheel schoonspoelen met water. De komende tijd de boom goed in de gaten houden en zodra je weer wollige bloedluizen waarneemt opnieuw actie ondernemen (er zijn talrijke generaties van de wollige appelbloedluis in het groeiseizoen dus de kans dat je er weer last van krijgt is groot).
Ok, bedankt.
Heb ze zo goed als mogelijk verwijderd. Zag vandaag een heel fijne pluizige laag over stam en bladsteeltjes. Heb deze ook zoveel mogelijk met mn vingers proper gewreven. Hieronder leek geen appelbloedluis te zitten. Zag geen puntjes en ook geen bruin-rode kleur na wrijven. Moest dit terugkomen, best blijven schoonwrijven dan?
En insmeren met groene zeep, is dat iets dat kan helpen of dan beter kijken om primicarb te gebruiken?
Zag dat er wat vlekjes zijn in de bladeren, alsook in de blaadjes van de boompjes erlangs. Wijst misschien op bladluis?
Oei, hier dus ook veel last van dat probleem. We hebben anderhalve week geleden larven van lieveheersbeestjes gezet, maar dat helpt tot nog toe niet.. weg wrijven lijkt me super moeilijk doordat we er niet aan kunnen.
In de rest van de tuin zitten we nu ook met erg veel gewone bladluis. Is dat gerelateerd aan elkaar?
Ik heb ze tot nu toe afgespoten met de tuinslang en 1x met de vinger proberen afwrijven.
Heb er nu ook wat schors onder gelegd in de hoop wat oorwormen aan te trekken.
De witte, wollige luis blijft precies goed weg, maar nu zitten er kleine groene beestjes op enkele bladeren. Verder zitten er ook best veel mieren op het plantje.
Wat zijn deze groene beestjes en kan ik de mieren best verwijderen of eten zij deze groene beestjes op?
dat zijn bladluizen en de mieren gaan die 'melken' (de bladluis zou een zoete substantie afscheiden waar de mieren van houden). Mieren gaan 'hun' luizen ook beschermen. Ik geloof dat je dezelfde dingen kan proberen als tegen de wollige bloedluis. Is dezelfde familie.
Ook zou brandnetelgier kunnen helpen. Iemand die hier ervaring mee heeft en dit kan bevestigen of weerleggen?
Ik heb vorig jaar afrikaantjes rond de stam van ons terrasappelboompje gezet omdat deze mieren zouden verjagen. Tegelijk heb ik de pot verplaatst. Dat leek wel wat te helpen, welke van de twee weet ik natuurlijk niet. Als de mieren weg zijn om de luis te beschermen kunnen de lieveheersbeestjes hun werk doen. Daarvoor hadden we volledig opgerolde bladeren vol met luis en dus ook niet een heel vrolijke boom.
Dit jaar ben ik voor de afwisseling op goudsbloem over, maar ik lees daar nu wisselende dingen over.