Veilig bestrijden doe je zo!
Onkruid op het terras, een molshoop in het gazon of een leger plantenetende insecten in de moestuin? We zien ze elk jaar terug: de storende plagen en ziekten die hinderlijk of schadelijk zijn voor het leven in de tuin. Omdat chemische bestrijdingsmiddelen een toxische werking hebben op het ecosysteem, gaan kwekers en groenliefhebbers vaker op zoek naar alternatieve methoden. We zetten hieronder een aantal alternatieve bestrijdingsmiddelen voor je op een rijtje.
Ongewenste vegetatie
Onkruid is jaarlijks een veel voorkomend probleem in de tuin. Niks houdt deze planten tegen, zelfs op het terras of het balkon zijn ze niet weg te denken. Een vervelend karweitje dus zonder einde! Maar... Beperk de groei zoveel mogelijk door de grond te gaan bedekken met bodembedekkers, organische/minerale mulch of met doeken en zeilen. Door een beschermingslaag te voorzien, krijgt het onkruid minder kans. Is deze laag niet voorzien en krijg je het onkruid niet meer onder controle? Toom dan het onkruid terug in door gebruik te maken van thermische werktuigen die werken op stoom, hete lucht... of met gebruik van manueel (schoffel, voegenreiniger,...) of mechanische (borstels...) gereedschappen.
Naaktslakken
Op vochtige plaatsen kunnen slakken een vervelende plaag zijn. Denk maar aan je moes- en siertuin waar slakken maar al te graag vertoeven, met als resultaat deels opgegeten planten. Ze leven van allerlei plantaardig tuinmateriaal, dood of levend, en dode dierlijke restanten. In onze tuin vinden we twee soorten slakken terug: slakken met een huisje en de naaktslakken. Voornamelijk de laatste slakkensoort brengt veel schade aan. Voor tal van dieren zijn slakken een voedzaam hapje. Denk maar aan egels, vogels, kikkers en spitsmuizen die graag eens een slak lusten. Daarom bestrijd je slakken best op een milieuvriendelijke manier.
- Plaats slakkenvallen in de (moes)tuin en vul ze op met biologische slakkenkorrels. De slakken worden aangetrokken door de geur, eten ze op waarna ze in de vallen sterven. Dankzij de biologisch afbreekbare stoffen, zijn deze korrels een verantwoorde slakkenbestrijding. De vallen geven hetzelfde resultaat wanneer ze gevuld zijn met gistrijk bier. Ook kan je de slakken vangen in een slakkenvangpot om ze daarna levend ergens uit te zetten.
- Bescherm je gewas door het plaatsen van slakkenwerende barrières of substraat. Slakkenwerende barrières kunnen zijn: kopertape, lavagruis en schapenwolkorrels. Deze materialen zorgen bij aanraking voor irritatie waardoor de slakken rechtsomkeer maken.
- Schakel de slak zijn natuurlijke vijand in. Nematoden of aaltjes zijn minuscule kleine rondwormen die leven in de bodem en van de slakken. Ze dringen binnen in de slakken en scheiden een bacterie af die de slakken verdoven en doden binnen de 2 à 3 dagen. De aaltjes blijven actief zolang er slakken in de bodem te vinden zijn.
Kleine knaagdieren en gravend dieren
Knaagdieren zoals muizen en ratten maken niet alleen alles stuk, ze verspreiden ook tal van ziektes en planten zich heel snel voort. Pak deze plaag snel aan voor ze uit de hand loopt. Daar tegenover staat de mol en de woelrat, twee tuinbewoners die zorgen voor een gezonde bodem maar graag het gazon omwoelen. Voor een perfect gazon kunnen ze een flinke last zijn.
- Plaats een beschermingsgaas met openingen van maximaal 5 mm om kleine knaagdieren uit de serre te houden. Plaats het voor verluchtingsopeningen of dicht er naden en kieren mee. Zo hou je deze vervelende dieren op een afstand.
- Gebruik mechanische vallen zoals een mollenklem of rattenval. Deze vallen zijn efficiënt en niet schadelijk voor het milieu. Ratten en muizen kunnen ook levend gevangen worden in een rattenvangkooi.
- Hou mollen op afstand met anti-mollen geursticks of -zakjes. De geur jaagt de mollen weg en breken biologisch af.
Insecten
Insecten zoals bladluizen en rupsen zijn gek op tuinplanten. Echter worden ze vaak niet graag teruggezien door de tuinierder die zijn tuin mooi laat bloeien. Ze eten beetje bij beetje de planten kaal tot er niks meer overblijft. De planten chemisch bestrijden zorgt voor schadelijke stoffen in de plant als in de bodem. Gebruik daarom de natuurlijke vijand van deze insecten en bestrijd ze op een verantwoorde manier. Ook het plaatsen van vallen zoals een lijmband of feromonen houdt de plaag in toom.
Plantenziektes
Schimmels, bacteriën en virussen zorgen voor aangetaste zieke planten. Om dit probleem te bestrijden, is het van belang te starten met een gezonde bodemstructuur, resistente of sterke planten en het voorkomen van beschadiging aan het gewas. Deze preventieve maatregelen dragen bij tot een verantwoorde gewasbescherming. Wordt het gewas toch ziek? Kies dan voor micro-organismen. Deze nuttige micro-organismen leven in en rond de plantenwortels waardoor de planten beter zullen groeien en beschermd zijn.