menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    dinsdag 23 juli 2024

Mieren bestrijden in huis én tuin

Hoopjes zand gespot in het gazon? Dan is de kans groot dat gravende mieren aan het werk zijn en je zopas de uitgang van een mierennest vond. Zo lang ze in de tuin blijven, is het geen groot probleem. Echter blijft het niet altijd bij enkel de tuin en durft er wel eens een hoopje ontstaan tussen de terrasvoegen, zelfs in huis! We geven je tips bij het bestrijden, zowel binnen als buiten.

Mierenplagen in de tuin en huis

Hoe mieren herkennen?

Wereldwijd bestaan er duizenden soorten mieren en zo'n 76 verschillende soorten in België alleen. Maar de meest voorkomende soort in Vlaanderen is de zwartbruine wegmier (Lasius niger), ook bekend als de stoeptegelmier en de rode bosmier. Ze leven in nesten in de rulle grond van je gazon, in het zand onder je terras of in boomschors, op zoek naar suiker die bladluizen er uitscheiden. Mieren eten voornamelijk andere insecten en bloemennectar maar ook honingdauw, een plakkerige zoete stof die bladluizen afscheiden. Echte zoetekauwen zijn het! Ze zijn zelfs zo verzot op die honingdauw dat ze andere liefhebbers met hun mierenzuur verjagen, zoals de larven van lieveheersbeestjes.

Ondanks hun drang naar suiker, zijn het niet altijd de liefste zoetjes om in de buurt te hebben. Jouw blote voeten in de zomer maakten ongetwijfeld al kennis met een bijtende rode mier. En dat kan vrij pijnlijk zijn. Toch zijn niet alle rode mieren hier schuldig aan, maar hoe dan ook blijft het vervelend als ze de weg naar binnen of het terras hebben gevonden.

Welke bestrijding voor waar?

Zo doe je het niet...

Misschien ken je al een paar bestrijdingstrucs uit de oude doos van je grootouders, maar velen daarvan zijn in se niet aan te raden omwille van de schade die ze aan dier en natuur kunnen aanrichten. Het gaat hier om bestrijdingsmiddelen zoals:

  • Het gebruik van azijn: wettelijk verboden en vervuilt de bodem en grondwater.
  • Bestrijden met gist of zout: in beide gevallen 'explodeert' de mier na het eten van de voedingswaren. Vaak wordt gist vermengd met een zoetstof als poedersuiker of honing, zodat de mieren het zeker eten. Gist op zich is niet schadelijk voor de natuur, maar eens in de maag zet de gist uit waardoor de mier sterft. Dit gebeurt ook bij andere insecten als bijen en die moeten we net zeer goed beschermen. Zout daarentegen is wel zeer schadelijk voor de natuur, dus gebruik je beide best niet! Hetzelfde geldt voor bakpoeder en baking soda.
  • Kokend water gebruiken: de mieren die in aanraking komen met het water, zullen direct sterven. Maar een pijnloze dood is het niet. Tevens zit een nest gemakkelijk 30 cm diep en bereikt het water niet alle ondergrondse kanalen waardoor het meermaals dient te gebeuren. De kans dat de koningin blijft leven en opnieuw een nest sticht is dus groot. 

Een mierennest ondergronds

Hoe dan wel?

In de tuin

Omwille van het mierenzuur hebben mieren niet zoveel natuurlijke vijanden. Enkel de groene specht is er dol op en ook mierenleeuwen, een elegant vliegend insect, die er graag jacht op maken. Is het evenwicht zoek en zitten er veel meer mieren dan mierenjagers in je tuin? Eén enkel mierennest kan niet veel kwaad: je kan het uitgraven en verplaatsen naar een weide of berm. Maar soms zitten de nesten diep in jouw borders of midden in het gazon, waar ze de planten en het gras verstikken. Dan kan je beter je toevlucht zoeken tot mierenpoeder. Je kan het uitstrooien of met water mengen en er het nest mee besproeien. De mieren nemen de stof mee in het nest waarna de hele kolonie vernietigd wordt.

Op het terras

Ook hier kan je gebruik maken van het stuifpoeder aan de ingangen van het nest. Het poeder heeft een langdurige werking en hoef je daarom maar eenmalig te gebruiken. Een andere, kant-en-klare oplossing is het gebruik van (bio) gebruiksklare sprays. Deze producten zijn geur-, kleur- en vlekkeloos zodat het terras niet beschadigd wordt. Echter een mierennest zijn gang laten gaan, kan leiden tot de verzakking van tegels en voegen.


In huis
Door hun grote drang naar suiker, blijft hun zoekgebied vaak niet alleen binnen de tuinmuren en durven ze je huis binnendringen. Ze kruipen over je aanrecht, wurmen zich in de jampot en marcheren in een lange kolonie door je keuken. Om in huis veiligheid voorop te stellen, is een lokdoos hier het beste alternatief. Kies bijvoorbeeld voor een ecologisch product zoals de lokdoos van Naturen. Die bevat een suikerachtige gelei met de natuurlijke stof spinosad, die de mieren meenemen naar hun nest en er hun larven mee voeden. Het is dus niet omdat je niet meteen dode mieren vindt, dat het product niet werkt. Bijkomend zorgt het ervoor dat de mieren niet meer kunnen verhuizen om elders een nieuw nest te vormen.

Neem een kijkje in onze webshop en ontdek ons volledig assortiment (ecologische) bestrijdingsmiddelen.

#3465Melissa

Auteur: Melissa
Tuin- en landschapsarchitecte

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).