Augurken zijn geen komkommers: telen en bereiden
Vaak bestaat er verwarring tussen komkommers en augurken. De smaak en het uitzicht van een verse augurk is dan ook vergelijkbaar met die van een komkommer. Het zijn als het ware mini-komkommertjes maar worden in tegenstelling tot de echte komkommer zelden rauw gebruikt in de keuken. Meestal kopen we ze in de supermarkt opgelegd in azijn en kruiden, zuur of zoet. Zo zijn ze het populairst.
Kweek zelf augurken
De augurk is de vrucht van de plant Cucumis sativus uit de komkommerfamilie die in de handel heel moeilijk vers te verkrijgen is. Zelf telen is dus een oplossing. Augurken zijn éénjarige planten die heel erg van warm weer houden. Kies bij de aanplant een beschut plekje want de plant kan niet tegen wind, regen en koude. Een serre is dus een nog betere keuze en zal voor een opbrengst zorgen die tot wel 5 keer hoger zal liggen. Je kan ze vervolgens over de grond laten kruipen of laten klimmen langs een gaas of klimrek.
Augurken hebben vierkante stengels die tot wel 3 meter lang kunnen worden. Aan éénzelfde plant zitten zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen. Eén mannelijke bloem geeft voldoende stuifmeel om tientallen vrouwelijke bloemen te bestuiven.
Verse augurken zijn kleiner dan komkommers maar dat is vaak omdat augurken vroeger worden geplukt. Hoe sneller je ze oogst, hoe groter de uiteindelijke opbrengst. Het is dus belangrijk zeer regelmatig te oogsten. Als je de vruchten jong plukt, kunnen de volgende snel doorgroeien. Doe je dit niet, dan valt de aangroei van nieuwe vruchten stil.
Het hoogtepunt van de oogst ligt in augustus/september. Kijk dan zeker een drietal keer in de week als er plukrijpe vruchten aan de ranken hangen. Je kan ze plukken van zodra ze zo een vijftal cm groot zijn. Eens geoogst kan je ze best zo snel mogelijk verwerken. Je kan ze inmaken maar je kan ze ook in zijn geheel in het vriesvak steken om ze later bijvoorbeeld in soep te gebruiken.
Soep van verse augurken
Ingrediënten
- 4 verse augurken
- 2 grote aardappelen
- 1 stengel selder
- 1 ajuin
- 400 gram vleestomaten
- olijfolie
- 1 liter water
- Kruiden: peper en zout, laurierblaadjes
Bereiding
Kuis en snijd alle groenten in blokjes. Stoof eerst de ajuin in wat olijfolie in een grote stoofpot en voeg daarna de andere groenten toe. Roer voortdurend om aanbranden te voorkomen. Giet het water over de groenten en voeg er de kruiden bij. Laat de soep een 20-tal minuten pruttelen op een zacht vuur tot alle groenten gaar zijn. Haal de laurierblaadjes uit de soep en mix het geheel fijn. Breng verder op smaak met peper en zout.