Waarom aardappelen geen dikmakers zijn
De aardappel is bij ons één van de meest gebruikte producten in de keuken. Met een aardappel kan je dan ook heel wat kanten uit en verschillende smaken creëren. Met een grote variatie aan rassen en bereidingsmogelijkheden is een aardappel nooit saai!
De aardappel is een plant die oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt en die door Spaanse ontdekkingsreizigers bij ons werd geïntegreerd. De Inca’s gebruikten de knol al eeuwen lang als basisvoedsel voor wij hem leerden kennen. De aardappel was aanvankelijk een knol dat slechts door de edelen werd gegeten. Pas in de 17e eeuw raakte de aardappel in zowat heel Europa bekend en werd hij volksvoedsel bij uitstek.
De dag van vandaag zijn aardappelen nog steeds een belangrijk ingrediënt in de keuken al krijgen ze vaak de naam “dikmaker”. Dit terwijl in vergelijking met pasta en rijst, ze een veel lagere caloriewaarde hebben en bovendien niks van vet bevatten. De naam van dikmaker verdienen ze dus niet want de schuld ligt vaak bij de toegevoegde vetrijke sauzen of de manier van bereiden. Een portie gekookte aardappelen van ongeveer 200 gram bevat slechts 150kcal. Bovendien treffen we in aardappelen een grote hoeveelheid vitamine C en B aan, zijn ze rijk aan kalium, vezels en essentiële aminozuren die belangrijk zijn voor onze botten en spieren.
Aardappelen telen in eigen tuin
Aardappelen kweken is niet moeilijk en is voor iedereen haalbaar. Vooral vroege aardappelen zijn leuk om zelf te telen en zijn bovendien heel rijk van smaak. Wil je echt zelfvoorzienend zijn dan heb je vrij veel plaats nodig zowel in de tuin als een geschikte ruimte om ze te bewaren.
Aardappelen groeien op verschillende bodemsoorten maar houden niet van een te natte grond. Je kan ze ook in een aardappel kweekzak (link naar ID1165) op jouw terras of balkon telen. Er bestaan verschillende modellen die geschikt zijn voor kleinere ruimtes.
Aardappelen bewaren en bereiden
Aardappelen zijn gevoelig aan licht, warmte en water. Bewaar de knollen steeds bij een temperatuur rond de 7°C op een koele, donkere en droge plaats. Vroege aardappelen zijn slechts beperkt houdbaar. Als de aardappelen te warm en te lang worden bewaard, krijgen ze uitlopers, worden ze taai en neemt de smaak en het vitaminegehalte af. Bewaar ze ook nooit in een plastiek zak om schimmelvorming te voorkomen. Onder invloed van zonlicht krijgen ze dan weer groene vlekken.
-
Eens geschild laat je ze best ook niet te lang in water staan. Het gehalte vitamine C en andere voedingsstoffen zal hierdoor sterk afnemen.
-
Schil de knol bij voorkeur met een dunschiller of kook (biologische) aardappelen met de schil er nog aan.
-
Krielaardappeltjes en jonge aardappelen zijn ook het lekkerst als je ze kookt of stoomt met de schil er nog aan.
-
Breng eerst het water aan de kook en voeg dan pas de aardappelen toe om het uitloggen van vitaminen tot een minimum te beperken.
-
Puree is lekker maar door het onderkloppen van lucht oxydeert een groot deel van de vitamine C.
-
Hoe hoger het zetmeelgehalte in de aardappel, hoe bloemiger ze zijn.
Recept aardappelpuree met zure room en gerookte zalm
Puree is misschien minder voedzaam door het verlies aan vitamine C, toch is het door zijn heerlijke smaak en structuur een gerecht dat nu en dan op het menu moet staan, vind ik zelf. Deze combinatie geeft een feestelijke touch en smaakt heerlijk in combinatie met een stukje zalm en wat zeekraal.
Wat heb je nodig?
ca. 6 grote aardappelen
1 potje zure room
wat gewone melk of rijstmelk
kruiden: peper, zout, nootmuskaat, verse basilicum
3 plakjes gerookte zalm
olijfolie
Hoe maak je het klaar?
Breng water aan de kook, schil de aardappelen en spoel ze kort. Snijd ze in stukken en voeg ze toe aan het kokende water, alsook wat olijfolie (of boter) om overkoken te voorkomen. Pureer de gekookte aardappelen met een stamper of passe vite. Voeg het potje zure room toe aan de aardappelen en eventueel nog wat melk tot de puree voldoende smeuïg is. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Versnipper er de gerookte zalm en een aantal blaadjes verse basilicum onder. Roer alles goed door elkaar en dien onmiddellijk op.