Lekkere aardappelrecepten: soep en quiche
Aardappelquiche met kaas en ham
Ingrediënten voor 4 personen:
- 5 bloemige aardappelen
- 5 plakjes gekookte ham
- 5 plakjes Belgische abdijkaas (liefst geen light)
- 1 pakje kan-en-klaar bladerdeeg
- 4 eierdooiers
- 2dl room
- 2 dl melk
- peper en zout
Aardappelquiche met kaas en ham
Bereiding:
Kook de geschilde aardappelen gedurende 15 à 20 minuten in gezouten water.
Giet ze af en snijd ze in plakjes van een halve centimeter.
Klop de room, de eierdooiers en de melk los en breng op smaak met peper en zout.
Schik het bladerdeeg in een ingevette quichevorm en prik er gaatjes in met een vork. Stapel de kaas, ham en de aardappelen in de vorm en overgiet met het roommengsel.
Bak zo'n 30 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C.
Soep van aardappelen en comté met notenolie
Ingrediënten voor 4 personen
- 250 gram bloemige aardappelen
- 1 ui
- wit van 1 prei
- Wit van 1 selder
- 80 gram comtékaas
- 6dl vleesbouillon
- 1,5 dl room
- 20 gram boter
- 4 el walnootolie
- peper en zout
Soep van aardappelen en comté met notenolie
Bereiding:
Schil de aardappelen. Snij de ui en de prei in ringen en hak de selder fijn. Stoof alles glazig in wat boter. Overgiet met de bouillon en breng aan de kook. Voeg de geschilde aardappelen toe en laat 40 minuten koken. klop ondertussen de room stijf. Doe de kaas bij de soep, maar bewaar nog wat voor garnituur. Mix de soep, haal door een zeef en breng op smaak met peper en zout. Werk de soep af met de opgeklopte room en schenk ze in diepe borden. Lepel er als afwerking nog wat walnootolie door en garneer met de rest van de kaas.